Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada FBiH
  • 28.02.2022. 14:30

Budžet u jeku krize - šta osim poticaja mogu očekivati poljoprivrednici?

Premijer FBiH, Fadil Novalić je apelirao da se ubrza parlamentarna procedura donošenja budžeta, napominjući da je za poljoprivrednike predviđeno više od 100 miliona maraka te poručio da će se naći još sredstava za pomoć domaće proizvodnje

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff (ilustracija)
  • 845
  • 188
  • 0

Vlada Federacije BiH danas je utvrdila i u parlamentarnu procedure uputila prijedlog entitetskog budžeta u iznosu nešto većem od 5,5 milijardi maraka, koji je u odnosu na prošlogodišnji veći za 116,4 miliona KM. Na tematskoj sjednici razmatrane su i eventualne mjere za prevazilaženje moguće krize po ekonomiju uzrokovane dešavanjima u Ukrajini.

Premijer FBiH Fadil Novalić poručio je građanima kako nema mjesta za paniku i da trebaju vjerovati vladi. Istakao je, kako Vlada, uslijed svih dešavanja promptno reagira.

"Postupamo odgovorno, bez odlaganja, naša je obaveza odgovoriti promptno na ovu novu svjetsku krizu. Nažalost još jednom u nizu. Prvi smo nivo vlasti u BiH koji je sazvao posebno sudnicu. Održali smo tematsku sjednicu i zasjedat ćemo kontinuirano sve dok traje kriza koja može imati ozbiljan utjecaj na svakodnevni živo u našoj domovini. Građanima poručujemo da imaju povjerenja u Vladu", rekao je premijer FBiH.

Nema mjesta panici

Naglasio je kako u Vladi FBiH, kao i svi drugi građani, znaju šta je panika te da mnogi već stvaraju zalihe hrane.

"Nema mjesta panici, želimo jasno poručiti građanima, da ova Vlada zahvaljujući rekordnom budžetu, koji smo sad usvojili, da ova vlada ima kapaciteta. Ove godine umjesto dosadašnja dva, dajemo 20 miliona za robne rezerve. Uz to naša direkcija na zalihama već ima robe vrijedne znatno više od toga, i to je dovoljno da podmiri potrebe do naredne žetve", naglasio je Novalić.

Inspektori pozvali građane da prijave poskupljenja osnovnih životnih namirnica

Apelirao je da se u Parlamentu FBiH ubrza procedura donošenja budžeta, napominjući da je za poljoprivrednike predviđeno više od 100 miliona maraka te poručio da će se naći još sredstava za poticaje domaće proizvodnje.

"Zajedno sa sredstvima koja planiramo u budžetu FBiH, općine i kantoni planiraju dio svojih sredstava, tako da ukupnu podršku poljoprivrednici, u ovoj godini ostvarit će u iznosu od preko 160 miliona KM. Svi znamo da je pred nama jedna izazovna godina za poljoprivredu, zbog poskupljenja repro materijala", rekao je minister poljoprivrede FBiH Šemsudin Dedić.

Gorivo za poljoprivrednike

Dodao je kako će narednim danima biti održan još jedan sastanak s kantonalnim ministrima ovog resora kako bi poljoprivrednici dobili veću podršku prije proljetne sjetve. 

"Iz tog razloga danas smo na vadi zadužili i Federalnu direkciju robnih rezervi da obezbijedi gorivo za poljoprivredne proizvođače i na jednoj od narednih sjednica bit će konkretizirana ta odluka", rekao je Dedić.

BiH zatražila 50.000 tona mineralnog đubriva od Turske

Direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka kazao je kako je ova institucija tu da drži robne reserve do kraja žetve pod kontrolom te da će vidjeti kakva će biti žetva. Kako je dodao ukoliko vremenski uvjeti budu odgovarali onda će se sigurno relaksiranije razgovarati. 


Tagovi

Budžet Poticaji Vlada FBiH Fadil Novalić Šemsudin Dedić Tončo Bavrka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕