Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspekcija na terenu
  • 28.02.2022. 12:40

Inspektori pozvali građane da prijave poskupljenja osnovnih životnih namirnica

Iz inspekcije apeliraju na sve privredne subjekte i druga pravna i fizička lica koja obavljaju trgovinu ovim proizvodima, da prilikom formiranja cijena vode računa o životnom standardu građana i stabilnosti tržišta

Foto: Depositphotos/bornadphoto
  • 381
  • 160
  • 0

Uslijed povećane potražnje za robama široke potrošnje izazvane ratom u Ukrajini, Federalna uprava za inspekcijske poslove od jutros vrši intenzivne inspekcijske nadzore nad provođenjem odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o formiranju cijena i marži, naročito osnovnih životnih namirnica – brašna, ulja i šećera.

Iz inspekcije apeliraju na sve privredne subjekte i druga pravna i fizička lica koja obavljaju trgovinu ovim proizvodima, da prilikom formiranja cijena vode računa o životnom standardu građana i stabilnosti tržišta.

Upozoravamo da će sve zloupotrebe uvjeta slobodnog formiranja i nerazumnog povećanja cijena uslijed povećane potražnje biti sankcionirane”, poručio je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Odlukama Vlade FBiH obuhvaćeni su: pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 % m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, suncokretovo jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, tečni deterdžent za suđe, sapun, te nafta.

Novalić poručio: Ne brinite, naše robne rezerve su pune žitarica

Iz FUZIP su pozvali sve privredne subjekte da u svom poslovanju primijene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena. Upozorili su da će sve konstatirane zloupotrebe biti najoštrije sankcionirane.

Građanima je upućena molba da prilikom svake kupovine traže fiskalni račun te da sve uočene nepravilnosti prijave telefon 033/22 66 44 koji je dostupan 24 sata ili na mail info@fuzip.gov.ba.


Tagovi

Brašno Ulje Ukrajina Cijene Inspekcija Anis Ajdinović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.