Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umirujuće poruke
  • 26.02.2022. 17:30

Novalić poručio: Ne brinite, naše robne rezerve su pune žitarica

Vlada Federacije BiH će u ponedjeljak održati posebnu sjednicu na kojoj će detaljno sagledati mogućnosti i razvoj situacije izazvane dešavanjima u Ukrajini

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 164
  • 107
  • 0

Rat u Ukrajini izazvao je strah od nestašice i poskupljenja hrane, prije svega, žitarica i ulja. Ukrajinska vojska obustavila je komercijalni transport u svojim lukama nakon što su ruske snage napale tu zemlju. Sukob je istog dana doveo do naglog skoka cijene pšenice na svjetskim tržištima.

Rusija je globalno najveći izvoznik pšenice, a zajedno s Ukrajinom, koju se naziva još i "žitnicom Europe" čini gotovo trećinu (29 posto) svjetskog izvoznog tržišta ove žitarice. 

Povodom velikih gužvi u bh. tržnim centrima radi kupovine hrane premijer Federacije BiH Fadil Novalić poručio je kako nema razloga za strah od nestašice i da postoje zalihe.

"Vidim u tržnim centrima gužve. Potpuno razumijem brigu svih, posebno penzionera. Prošli smo ratne golgote i znamo šta je strah i od nestašica. Ali, želim poslati poruku građanima da sada nema potrebe za izlaganjem tako velikim i vanrednim trošenjima i kupovinama zaliha namirnica", naveo je Novalić.

Podsjetio je na situaciju od prije dvije godine, kada je svijet zahvatila kriza izazvana pandemijom koronavirusa. I tada su građani iz straha pohrlili u prodavnice i nakupovali enormne količine hrane. Federalni premijer kaže kako ne treba ponavljati istu grešku.

Rat u Ukrajini uzdrmao i južnoamerička tržišta - Argentina nema pšenice za izvoz?

Vlada Federacije BiH će u ponedjeljak održati posebnu sjednicu na kojoj će detaljno sagledati mogućnosti i razvoj situacije izazvane dešavanjima u Ukrajini.

"U kontaktu sam sa snabdjevačima, imamo hrane. Također, naše robne rezerve su pune žitarica. Imamo ih dovoljno za višemjesečnu proizvodnju brašna i hijeba. Zato nema razloga za zabrinutost. Preventivno djelujemo u slučaju daljnjih poskupljenja i činimo sve da zaštitimo naše građane", poručio je premijer Novalić.


Tagovi

Rat Ukrajina Rusija Izvoz pšenice Fadil Novalić Robne rezerve

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete