Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umirujuće poruke
  • 26.02.2022. 17:30

Novalić poručio: Ne brinite, naše robne rezerve su pune žitarica

Vlada Federacije BiH će u ponedjeljak održati posebnu sjednicu na kojoj će detaljno sagledati mogućnosti i razvoj situacije izazvane dešavanjima u Ukrajini

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 143
  • 106
  • 0

Rat u Ukrajini izazvao je strah od nestašice i poskupljenja hrane, prije svega, žitarica i ulja. Ukrajinska vojska obustavila je komercijalni transport u svojim lukama nakon što su ruske snage napale tu zemlju. Sukob je istog dana doveo do naglog skoka cijene pšenice na svjetskim tržištima.

Rusija je globalno najveći izvoznik pšenice, a zajedno s Ukrajinom, koju se naziva još i "žitnicom Europe" čini gotovo trećinu (29 posto) svjetskog izvoznog tržišta ove žitarice. 

Povodom velikih gužvi u bh. tržnim centrima radi kupovine hrane premijer Federacije BiH Fadil Novalić poručio je kako nema razloga za strah od nestašice i da postoje zalihe.

"Vidim u tržnim centrima gužve. Potpuno razumijem brigu svih, posebno penzionera. Prošli smo ratne golgote i znamo šta je strah i od nestašica. Ali, želim poslati poruku građanima da sada nema potrebe za izlaganjem tako velikim i vanrednim trošenjima i kupovinama zaliha namirnica", naveo je Novalić.

Podsjetio je na situaciju od prije dvije godine, kada je svijet zahvatila kriza izazvana pandemijom koronavirusa. I tada su građani iz straha pohrlili u prodavnice i nakupovali enormne količine hrane. Federalni premijer kaže kako ne treba ponavljati istu grešku.

Rat u Ukrajini uzdrmao i južnoamerička tržišta - Argentina nema pšenice za izvoz?

Vlada Federacije BiH će u ponedjeljak održati posebnu sjednicu na kojoj će detaljno sagledati mogućnosti i razvoj situacije izazvane dešavanjima u Ukrajini.

"U kontaktu sam sa snabdjevačima, imamo hrane. Također, naše robne rezerve su pune žitarica. Imamo ih dovoljno za višemjesečnu proizvodnju brašna i hijeba. Zato nema razloga za zabrinutost. Preventivno djelujemo u slučaju daljnjih poskupljenja i činimo sve da zaštitimo naše građane", poručio je premijer Novalić.


Tagovi

Rat Ukrajina Rusija Izvoz pšenice Fadil Novalić Robne rezerve

Koliko BiH treba poljoprivrednih fakulteta?

136


Glasova: 53

Jedan 39,0%

Glasova: 43

Tri 31,6%

Glasova: 13

Sedam 9,6%

Glasova: 27

Nijedan 19,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ko kaže da je traktor samo za njivu ;) Zabilježeno u Bijeljini - vremešni dekica iz sela Amajlije stigao do grada traktorom kojeg je uredno parkirao ispred banke. Nema automobil, a ima obaveza. Ko bi mu zamjerio 💚 Foto: noviglas.info