Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljive energije
  • 14.10.2020. 13:30

Umjesto hidroelektrana, u planu iskorištavanje drugih izvora energije

Očigledan napredak tehnologija uticao je da se dovede u pitanje opravdanost izgradnje MHE, pogotovo što se razvijaju i drugi sistemi energije poput vjetroelektrana, odnosno, vjetroparkova ali i solara.

Foto: Gordana Vila
  • 75
  • 30
  • 0

Prirodno bogatsvo Bosne i Hercegovine su i njene rijeke koje bi trebale da se ostave u nasljeđe budućim generacijama, zaključeno je na juče održanom sastanku predstavnika Vlade Federacije BiH i Udruženja za spašavanje rijeka. Cilj razgovora bio je pronalazak rješenja za štetne posljedice izgradnje mini hidroelektrana (MHE), sa pozivanjem na Deklaraciju o zaštiti rijeka, a koju je usvojio Zastupnički dom Federalnog parlamenta, stoji u sopštenju Vlade FBiH. 

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, tom prilikom rekao je da je u najavi rješavanje jednog izuzetno važnog društvenog problema. Podsjetio je na finalni cilj strategije o obnovljivim izvorima energije, a to je svakako manji nivo zagađenja.

"Naši građani, kao i njihova udruženja shvatili su da imamo problem sa hidroelektranama. Prirodna bogatstva Bosne i Hercegovine su skroz napadnuta dok korist koju imamo u dobijenoj struji, nije neka i uglavnom je raspoređena na manji broj privatnih vlasnika", naglašava premijer. 

Je li zaista opravdano graditi hidroelektrane ?

Dodaje kako je evidentan napredak tehnologija uticao da se dovede u pitanje opravdanost izgradnje MHE, pogotovo što se razvijaju i drugi sistemi energije poput vjetroelektrana, odnosno, vjetroparkova ali i solara. Nakon razgovora sa predstavnicima udruženja, zaključeno je da se mijenja pristup prema zabranama gradnje MHE. 

Oni su učinili da Sana postane bistrija rijeka i da se oporavi život u njoj

"Mi kao institucija trebamo vidjeti šta možemo uraditi prije parlamenta, u smislu donošenja određenih pravilnika ili eventualno uredbi. Potrebno je promijeniti to da ne podržavamo ono što je društveno štetno, a to su MHE, te da se sistematski ide u izmjenu zakonodavstva", navodi Novalić. 

Federalna ministrica okoliša i turizma, Edita Đapo, dodala je da su i ranije imali sastanke sa predstavnicima ovih nevladinih organizacija, te da su i ovaj put predložili određene izmjene pravilnika kako bi se pomoglo u rješavanju postojećeg problema.

Solar i vjetar kao prioriteti 

"Izuzetno je važno reći da MHE mijenjaju život zajednica pogotovo lokalnog stanovništva koje živi u blizini rijeka, ali isto tako i narušava ruralni razvoj, kao i turističke potencijale", istakla je Đapo. U ime udruženja za spašavanje rijeka, Lejla Kusturica, direktorica Fondacije "Atelje za društvene promjene", izjavila je je da su se učesnici sastanka složili da je izgradnja MHE štetna i da je neophodno napraviti promjenu u pristupu i nastojati da se zabrane takvi projekti. 

Turisti će se ipak uskoro vratiti u NP "Unu"

"Drago nam je da smo pričali o drugačijim rješenjima. Mi jesmo za obnovljivu i čistu energiju, ali ova vrsta hidroenergije nije čista, stoga solar i vjetar trabaju da budu naš strateški pravac. Idemo ka tome da prvo usporimo, a onda na kraju i zaustavimo sve one koji na ovakav način žele da koriste naše rijeke", zaključila je Kusturica.

Sastanku sa predstavnicima udruženja za zaštitu rijeka, pored premijera Novalića i ministrice Đapo, prisustvovao je i ministar prostornog uređenja, Josip Martić, kao i predstavnici Ministrstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH.


Tagovi

Izgradnja hidroelektrana Prirodna bogatstva Fadil Novalić Edita Đapo Lejla Kusturica Solarna energija Obnovljiva energija Vjetroelektrane Vjetroparkovi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.