Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalna bogatstva
  • 29.04.2020. 13:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

Turisti će se ipak uskoro vratiti u NP "Unu"

Kako se situacija sa pandemijom korona virusa bliži kraju, iz preduzeća NP "Una" očekuju još veći broj posjetilaca, iako su još prije dva mjeseca oborili rekord u posjetama.

Foto: Facebook/UNA National park
  • 340
  • 42
  • 0

Nacionalno bogatstvo Bosne i Hercegovine, NP "Una" ovih dana intenzivno se obnavlja i rekonstruiše se oštećena infrastruktura, kako bi što prije mogao da otvori svoja vrata za turiste. Inače, park je zatvoren još 22. marta.

Kako kaže Amarildo Mulić, direktor "Une", u toku je saniranje oštećenih drvenih šetnica, klupa i drugih objekata u turističkim zonama Štrbački buk i Martin brod, kako piše  uskinfo.ba

Jedini Nacionalni park u FBiH

"Uskoro očekujemo i završetak situacije sa korona virusom pa da počnemo sa svojim radom i da to bude u punom obimu. Do tada se pridržavamo svih mjera koje su nadležne institucije propisale i očekujemo da se sve normalizuje u nekom skorijem periodu", navodi Mulić. 

NP Una i pećina Vjetrenica ulaze na UNESCO-vu listu svjetske baštine?

Podsjećamo da se prošle godine ovo nacionalno blago našlo u konkurenciji za ulazak na UNESCO listu svjetske baštine. Značaj uvrštavanja na ovu listu praktično znači očuvanje biodiverziteta određenih područja, uključujući ugrožene vrste posebne vrijednosti za nauku ili očuvanje njihovog životnog ciklusa, ali i jačanje kapaciteta turističih destinacija. Ovo je posebno važno za naše prirodno blago - Nacionalni park Una, kao jedini nacionalni park u Federaciji Bosne i Hercegovine

Uprkos krizi, ostvarili uspjeh

Kako kaže direktor ovog preduzeća, vrlo ozbiljno su startovali sa ovom poslovnom godinom tako da je na samom početku pandemije, zabilježen veći broj posjetilaca u odnosu na isti period u 2019. godini.

Una je vodena bajka koje nismo svjesni

"Nažalost sada je sve blokirano i firma se našla u teškoj poslovnoj situaciji. Nadamo se da će nas podržati šire društvene zajednice, kako ne bismo došli u situaciju da moramo otpuštati radnike. Nadamo se da će mjere državne podrške biti usmjerene i na sektor turizma. U proteklom razdoblju smo uspješno poslovali i svake godine postižemo dobre rezultate", objašnjava on.

Prema njegovim riječima, ovaj nacionalni park tokom prošle godine posjetilo je više od 120.000 posjetilaca što je dostignuti maksimum do sada. 


Tagovi

Nacionalno bogatstvo Nacionalni park Park prirode NP "Una" Amarildo Mulić Očuvanje biodiverziteta Broj posjetilaca Sektor turizma


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]