• Zaštita rijeka
  • 24.09.2020. 11:45
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Oni su učinili da Sana postane bistrija rijeka i da se oporavi život u njoj

Zbog njih je Sana bistrija, učinili su da se od ljudske nesavjesnosti oporavlja riječni, biljni i životinjski svijet.

Foto: Gordana Vila
  • 546
  • 497
  • 0

Da li ste znali da rijeku Sanu ima ko da čuva? Grupa, mladih Prijedorčana, zaljubljenika u ovu vodenu ljepoticu odlučila je da pruži svoj maksimum u cilju očuvanja riječnih obala i korita. Organizovali su se u udruženju koje su simbolično nazvali "Čuvari Sane".

Ove godine je bilo nekoliko akcija čišćenja

Kako kažu ovi mladi ljudi, čuvaju je dan i noć. Ističu i da se ljubav prema ovoj našoj rijeci nasljeđuje sa generacije na generaciju. Recimo, ako su je voljeli baka i djed ili roditelji, onda je sasvim sigurno da ćeš Sanu voljeti i ti jer si sigurno odrastao na njenim obalama. I proplivao prije nego što si prohodao. A "Čuvari Sane" to sigurno jesu. Zato je i vole, neprocjenjivo. I garancija su da će je voljeti i njihova djeca. Kako i ne bi kada će učiti od najboljih.

Odakle početi ovu priču, ako ne od izraza "kapa dole". Prijedorčani bi trebalo da znaju kolika je ljubav ovih mladića i djevojaka prema rijeci. Oni su se organizovali u udruženje i počeli svoju misiju - sačuvati njene obale i korito. I nemaju finansijske koristi od toga. Čista ljubav. O da, postoji i to.

Njihova misija - sačuvati korito i obale Sane

Tako su od početka godine organizovali nekoliko akcija čišćenja i uređenja poprilično zapuštenih obala u gradskoj zoni i neposrednoj blizini gradske plaže. Skromno kažu, to im je i bila dužnost i nisu se željeli praviti da ne vide očigledno. Zato su i zasukali rukave.

Imaju podršku i Gradske uprave

Kada "Čuvari Sane" završe svoje obaveze, a većina su studenti ili rade u preduzećima, u ruke uzimaju trimere, kosilice, vreće za smeće i pravac na Sanu. Teško je izvagati kilograme otpada koje su uklonili s obala, ali i iz njenog samog korita.

Uz pomoć sponzora i prijedorske Gradske uprave, na obe obale postavili su kante za otpatke i klupe i uredili nekoliko prilaza vodi. Baš ti uređeni prilazi, danas su mjesto okupljanja ribolovaca i kupača svih generacija, ali i prolaznika koji ovuda šetaju u želji da "odmore dušu".

Čuvari rijeke okupljaju se posredstvom društvenih mreža, kose travu, uklanjaju šiblje, uređuju obalu, ali ne mogu sve sami. Treba im i značajnija finansijska podrška.

Za sada samo improvizovane skakaonice

Uz ove vrijedne ljubitelje prirode, ekološki su se osvijestili i mnogi Prijedorčani. Po uzoru na njih, nerijetko su se ovog ljeta po obalama mogli vidjeti kupači i zaljubljenici u rijeku, koji kupe otpad i uređuju svoje omiljeno mjesto pod suncem.

Ovog ljeta, poslije svake naporne akcije, "Čuvari" i njihovi prijatelji, rashlađivali su se skokovima sa legendarnog "Kićin" kupališta. Nekada je tu bila ploča za skakanje, a danas je od nje ostalo samo kamenje od kojeg kupači prave improvizovane skakaonice. Sve dok se neko ne odvaži da pomogne u njihovoj izgradnji, uz koje su odrasle brojne generacije Prijedorčana.

Kako se još može dati doprinos očuvanju Sane ?

Zar svako preduzeće ne bi trebalo da donira barem jednu klupu ili kantu za otpad i na taj način pruži svoj doprinos u očuvanju ovog bisera ? Uz samu obalu postavili su i tablu sa riječima "Đačke zakletve",  koja počinje simbolično: "Zaklinjem se da neću uništiti drveće, gaziti cvijeće...".

Zbog njih je Sana bistrija, učinili su da se od ljudske nesavjesnosti oporavlja riječni, biljni i životinjski svijet. Mame i tate, odgojili ste divnu djecu, zato se njima priključuju i oni stariji. Jednostavno, znaju da svako od nas teba da postane "Čuvar Sane".


Fotoprilog


Tagovi

Rijeka Sana Čuvari Sane Čišćenje rijeke Obale i korito rijeke Akcija čišćenja Improvizovane skakaonice Riječni svjet Biljni svijet Životinjski svijet


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Pišem stalno, čini mi se oduvijek. Veliki sam zaljubljenik u prirodu, a dušu odmaram u svom voćnjaku. Vjerujem u staru izreku: "Onaj ko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ono kad ti u dvorište padne #MIG