Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 03.03.2019. 18:00

Tretiranje jagoda insektima umjesto pesticidima

Jagode su pogodna meta za mnoge štetočine koje se često javljaju pa ne ostavljajte biljke ovog voća bespomoćne. Sada je moguće koristiti insekte umjesto pesticida. Ovaj izbor napravio je francuski poljoprivrednik Régis Gallet.

Foto: Pixabay/demiguelgarcia
  • 498
  • 53
  • 0

U organskom uzgoju jagoda teško je riješiti se štetočina, tim više što je ovo voće pogodna meta za mnoge insekte koji se često javljaju pa ne ostavljajte jagode bespomoćnima.

Nekoliko bezbjednih, prirodnih, insekticida mogu da zaštite jagode, ali pravi izbor nekog određenog sredstva zavisi od toga koja specifična vrsta štetočine pravi problem. Sada je moguće koristiti insekte umjesto pesticida. Ovaj izbor napravio je Régis Gallet, farmer iz Pernes-les-Fontaines u Vaucluseu (regija Provansa-Alpe-Azurna obala).

Kako uzgajati jagode u organskoj bašti?

Sedmicu prije berbe jagoda, on je zakačio vreće u kojima se nalaze živi insekti, koji se nazivaju još i pomoćna sredstva, na biljke. Ovi insekti djeluju kao predatori i mogu da izađu iz vreće kroz malu rupu kako bi se hranili insektima koji uništavaju cvijet jagode.

Na ovaj način izbjegava se upotreba hemijskih preparata na velikim zasadima ovog voća.

"Sa hemijskim preparatima potrebno je tretirati biljke kada se pojavi neka štetočina, što može da bude i svakih 15 dana." objašnjava Gallet. "Sa ovim insektima i zahvaljujući ekosistemu koji sam stvarao tokom 15 godina, sve što je potrebno da uradim jeste da pustim insekte jednom godišnje iz vreće kako bi odradili posao."

Jagode je bolje saditi u proljeće, u jednoredu

Potrebno je napomenuti da se još od 1985. godine, kompanija Koppert France, specijalizovala za biološku zaštitu usjeva i zelenih površina. Razvijen je čitav niz insekata koji mogu da se koriste za zaštitu, ali i za oprašivanje biljaka, navodi Franceinfo.

"Mi djelujemo sa pomoćnim sredstvom koje ima ljekovito djelovanje, veoma je efektno jer je preventivno i nema opasnosti od napada.“ ističe Giselle Broquier, direktor "tržišta staklene bašte" za holandsku grupu Kopert.


Tagovi

Uzgoj jagoda Insekti Biološka zaštita usjeva Bezbjedan uzgoj


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.