• Korisne biljke
  • 07.06.2019. 07:30

Koprivom, paprikom i duhanom u borbu protiv štetočina

Neki će se insekti, kao na primjer mrkvina muha ili lisne vaši, radije hraniti koprivom nego mrkvom i na taj način moguće je zaštititi biljku. Duhan koristiti kod suzbijanja štetočina na koštičavom i jabučastom voću, na jagodama, vinovoj lozi, šećernoj repi i povrću.

Foto: Depositphoto/Xalanx
  • 367
  • 40
  • 0

Za suzbijanje bolesti, štetočina i štetnih insekata, rješenje može da se nađe i u upotrebi korisnih biljaka. Kako bi se uspostavio stabilan odnos između korisnih i štetnih organizama u uzgoju, rješenje pitanja zaštite biljaka najbolje bi bilo da se zasniva na primjeni prirodnih preparata. Dobre rezultate u praksi pokazali su kopriva, paprika i duhan.

Koprivu brati prije cvjetanja

Ovo je biljka koja pozitivno djeluje na rast i razmnožavanje velikog broja uzgajanih biljaka. Da bi se kopriva mogla koristiti za prskanje, isjecka se, prelije hladnom vodom i pusti da odstoji 24 sata. Nakon toga, usjevi se prskaju ovom tekućinom.

Zasijana uz rubove gredica povrća, jedan prema sto, u odnosu na glavni usjev, djeluje stimulativno na zasad. Takođe, neki insekti, kao na primjer mrkvina muva ili lisne vaši, radije će se hraniti koprivom nego mrkvom i na taj način moguće je zaštititi biljku. 

Kopriva - kraljica eko proizvodnje

Bere se sve dok biljka ne dođe u fazu cvjetanja. Sve smjese koje se pripremaju na bazi koprive, bogate su azotom i predstavljaju tzv. fitostimulanse jer podstiču rast gajenih biljaka. Takođe, bogate su željezom i drugim oligoelementima, odnosno, elementima koji su korisni kada su zastupljeni u malim količinama. Pri tom, svi prirodni preparati napravljeni od koprive imaju korisno djelovanje i protiv crvenog pauka. Pored navedenog, kopriva ima i repelentno delovanje i na ostale štetne insekte. 

Prskanje je najbolje obavljati u vegetacionom periodu svake tri sedmice. 

Preparati od koprive mogu da se koriste kao fungicidi, repelenti ili prihrana. U tom slučaju budu gusti i neugodnog mirisa. Potrebno je ubrati samo nadzemne dijelove i to jedan kilogram koprive, bez korijena potopiti u deset litara vode. Ostaviti neka odstoji 10 - 15 dana u hladovini, na temperaturi od oko 18° C. Trebalo bi ga promješati svaki dan. Rastvor će se zgušnjavati i promijeniti boju u smeđu. Spreman je za upotrebu kada se više ne stvaraju mjehurići vazduha uslijed vrenja.

Rastvor  ostaviti na tamnom mjestu u zatvorenoj posudi do 12 mjeseci. Prilikom upotrebe, razrijediti ga u omjeru 10:1 vode i rastvora. Sipati razrijeđeni rastvor u flašu za prskanje. Tretirati biljku folijarno (preko lista) ili ju zalijevati uz korijen. 

Napravite lako preparat od paprike 

U borbi protiv štetočina koriste se ljute papričice koje imaju veliku ljutinu.  Ekstrakt  iz plodova paprike vodorastvorljiv je i komponente ekstrakta djeluju štetno na lisne vaši. 

Pesticid od čili paprike - kako ga pripremiti i koristiti

Količina 20gr suhe ljute paprike koristi se na 10 litara vode. Prska se direktno na biljke sve vrijeme tokom vegetacije. 

Kako se priprema rastvor od duhana?

Duhan (Nicotiana tabacum) sadrži prirodne materije koje djeluju na lisne vaši, muhe i već dugo godina koristi se u povrtarstvu. Međutim, preparati imaju kratko vrijeme djelovanja pa se moraju često koristiti. 

Rastvor se jednostavno priprema tako što se 400 grama sitno isjeckanog suhog lista duvana prelije se sa 10 litara vode, odstoji dva dana, procijedi se i razrijedi u odnosu 1:2, uz dodatak 40 grama kalijumovog sapuna. Koristi se za prskanje protiv sovica, grinja i vaši.  

Takođe je dobar kod suzbijanja štetnih insekata na koštičavom i jabučastom voću, na jagodama, vinovoj lozi, šećernoj repi i povrću. Preporučuje se tretiranje u večernjim satima. 

Čime suzbijati bolesti?

Za suzbijanje bolesti tipa plamenjače, pepelnice, antraknoze i lisne pjegavosti koriste se biopesticidi i fitoekopreparati, zatim 0,5% rastvor sumpora, kao i ekstrakt maslačka i bordovska čorba. 

Mlijekom ojačajte biljke i spriječite razvoj bolesti

Bordovska čorba koristi se sveže pripremljena, odmah nakon pripreme. Stajanjem ona gubi fungicidno djelovanje. Međutim, čorba se može stabilizovati dodavanjem 250 grama šećera na 100 litara čorbe. Tako stabilizovana, pri normalnim uslovima, zadržava svoju aktivnost nekoliko dana, kažu u PSS Sombor. 


Tagovi

Zaštita biljaka Prirodni preparati Borba protiv štetočina Štetni insekti Preparat od koprive Čili paprika Prirodni pesticid Bordovska čorba


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi