Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pripravak od mlijeka
  • 17.05.2019. 07:30

Mlijekom ojačajte biljke i spriječite razvoj bolesti

Padavine i niske temperature koje su nas zadesile posljednjih dana sigurno će ostaviti traga na tek posađenim biljkama u bašti. Ako želite potpuno prirodnu zaštitu, mlijeko je pravi izbor.

Foto: Depositphotos/rootstocks
  • 8.594
  • 570
  • 0

Kiša koja je danima padala i hladnoća koja će sigurno potrajati još neko vrijeme, ako već nije uništila rasadu koju ste posadili ovoga proljeća, sigurno će ju oslabiti. Posebno su osjetljivi paradajz, paprika, tikvice, krastavci, patlidžan koji će bolovati, ali i biti izloženi različitim oboljenjima i štetočinama

Zato je važno poboljšati im imunitet, a na prirodan način je to najbolje učiniti - mlijekom. 

Ova namirnica koju svi imamo kod kuće odlična je za zaštitu, ali i đubrenje povrćarskih kultura i cvijeća. 

Osigurava optimalan rast i poboljšava imunitet

Mlijeko sadrži kalij, kalcij, sumpor, fosfor, magnezij, bakar, mangan, željezo i druge elemente koji će biljkama osigurati optimalan rast i poboljšati imunitet tokom čitave sezone. 

Biljke su sada sklone pojavi gljivica i virusa pa je mlijeko odlično preventivno sredstvo koje prilikom tretiranja na površini biljaka stvara zaštitni, tanki film. Osim toga, mlijeko povoljno utiče i na usvajanje i iskorištavanje hraniva iz zemljišta. 

Ako zbog vremena niste posadili rasadu, čim ju posadite u zemlju, tretirajte ju pripravkom od mlijeka. 

Kada je riječ o štetočinama, neki insekti ne mogu probaviti mliječni šećer laktozu pa ćete njime spriječiti napad mnogih štetočina. 

Mlijeko treba razblažiti s vodom

Najbolje je koristiti sirovo mlijeko koje nije termički obrađeno. U slučaju da nemate priliku koristiti takvo mlijeko, u trgovini kupite svježe, a ne trajno mlijeko. 

Najčešće se koristi pripravak mlijeka za zaštitu, a tada ga je potrebno razblažiti vodom i to omjeru 1:10, odnosno jedan dio mlijeka i 10 dijelova vode. Ovom tekućinom se šprica paradajz, krompir, patlidžan, krastavac i tikvica. Najbolje je tretirati ih u kasnijim popodnevnim satima, ali svakako prije nego padne rosa. Postupak možete ponoviti nakon svake kiše, ali i češće. 

Također, u mlijeko se može dodati soda bikarbona koja će spriječiti i pojavu krompirove zlatice. Dodatak joda i bijelog luka zaštitit će paradajz. Osim mlijeka može se koristiti i surutka

Mlijeko se koristi i kao dezinfekciono sredstvo, đubrivo za krastace, zaštita za ruže, ali i kao zaštita od bijele leptiraste uši. 

Mlijeko kao zaštita, ali i gnojivo za biljke

Osim mlijeka biljke možete tretirati i nekim od prirodnih biostimulatora rasta koji će pomoći rast i razvoj biljaka, posebno sada na početku rasta. 

Kako pripremiti prirodne biostimulatore rasta?

Biljke tretirane biostimulatorima imaju jači i brži porast, bolji imunitet (povećava im se otpornost na bolesti, štetočine i stres izazvan vremenskim neprilikama), povećava se prinos, plodovi su kvalitetniji i odlikuju se dobrom sposobnošću čuvanja, biljke se bolje ukorjenjuju, bolje podnose presađivanje.


Tagovi

Pripravak od mlijeka Mlijeko Omjer Mlijeko kao zaštita Zaštita paradajza Zaštita krastavaca Zaštita krompira Soda bikarbona


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.