• Organska proizvodnja
  • 05.01.2021. 09:30

Koji su problemi u razvoju organske poljoprivrede?

Najveći izazov za naše poljoprivredne proizvođače su velika početna ulaganja. U periodu konverzije veći su troškovi, a proizvod se ne može prodavati po višoj cijeni kao organski.

Foto: Bigstock/master1305
  • 50
  • 7
  • 0

Od ove godine sertifikovani proizvođači organske hrane u RS na svojim proizvodima moći će da koriste znak "Organski proizvod Republike Srpske" što je još jedan krupan korak u razvoju ekološke proizvodnje u našoj zemlji.

Međutim, pored povoljnih uslova organska poljoprivreda kod nas je još uvijek nedovoljno razvijena. Za to postoje brojni razlozi sa kojima se domaći poljoprivrednici susreću prilikom prelaska ili u bavljenju ovim vidom uzgoja.

Kako dobiti certifikat za organsku proizvodnju - uslovi i cijene

Najveći problem za poljoprivredne proizvođače u BiH su velika početna ulaganja. U periodu konverzije veći su troškovi, a proizvod se ne može prodavati po višoj cijeni kao organski, ističe stručnjak za ratarstvo i stočarstvo, Svetlana Jerinić.

Problem nedostatak sjemena i sredstava za zaštitu

Takođe, veliki problem kod nas predstavlja nedovoljna informisanost o organskoj proizvodnji i nedostatak stručnog znanja. Ovakav način uzgoja je i dalje velika nepoznanica i to je razlog da se farmeri teže odlučuju proizvoditi po ovom modelu. Evidentna je nedovoljna edukovanost o različitosti u tehnologiji ekološkog od konvencionalnog koncepta poljoprivrede.

Iz tog razloga potrebno je raditi na informisanosti svih učesnika biološkog uzgoja, od poljoprivrednih savjetodavaca, preko proizvođača i potrošača.

Jedan od problema je i nedostatak inputa. Sjemenskog materijala i sredstava za zaštitu gotovo da nema na domaćem tržištu. Situacija sa mineralnim đubrivima dosta se popravila u posljednje vrijeme i pojedina hranjiva se mogu naći ne samo u velikim centrima, nego i u manjim mjestima, gdje su dostupnija poljoprivrednim proizvođačima. Registovanih herbicida u organskoj proizvodnji nema, što iziskuje veće učešće ljudskog rada, naročito u proizvodnji voća i povrća, objašnjava Jerinićeva.

Komplikovana dokumentacija

Ono što predstavlja problem za farmere u Bosni i Hercegovini je i malo komplikovanija dokumentacija u odnosu na konvencionalni način proizvodnje. Prijava za sertifikaciju, obilježavanje proizvoda, zahtjevi za korištenje sjemena iz tradicionalnog načina, vođenje knjige polja i mnoga druga administrativna ograničenja, jedan je od faktora koji odvraća domaće poljoprivrednike u samom procesu odlučivanja za prelazak na ovaj vid uzgoja.

Šta je sve potrebno obaviti za prelazak na organski uzgoj voća?

Organska poljoprivreda u našoj zemlji i pored brojnih problema, velika je šansa i dobro rješenje za mala porodična gazdinstva. Velika imanja, koja su specijalizovana za određeni vid uzgoja teško da se mogu preorijentisati i prilagoditi svoju mehanizaciju i opremu za biološki koncept.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podsjetio je da je Bosna i Hercegovina prva donijela Zakon o ekološkoj proizvodnji hrane. Inače, potporna sredstva za biljnu i stočarsku organsku proizvodnju u Republici Srpskoj su do 600 KM po jednom hektaru i 50 odsto od cijene sertifikata.


Tagovi

Organska proizvodnja Proizvođači Ulaganja Konverzija Sertifikacija Nedovoljna informisanost Poljoprivredna gazdinstva


Autorica

Julijana El Omari

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Smrznute, sa manje pčela...