Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biološka kontrola
  • 05.12.2020. 17:00

Koje su prednosti i mane biopesticida?

Pored značaja biopesticida u organskoj poljoprivredi njihova primjena kao jedne od komponenti u integralnom sistemu zaštite bilja može značajno smanjiti upotrebu konvencionalnih preparata, bez smanjenja prinosa.

Foto: Bigstock/wellphoto
  • 241
  • 109
  • 0

Biološka kontrola je upotreba korisnih organizma u zaštiti bilja. Kako živimo u vremenu intenzivnog traganja za alternativama hemijskog suzbijanja, korisni organizmi dobijaju sve veći značaj. Posljednjih decenija u svijetu uočljivi su značajni pomaci u korištenju grinja, nematoda, gljiva, bakterija, virusa, odnosno bioloških agenasa u biološkoj kontroli, navodi stručnjak za zaštitu bilja, Mirjana Petrović.

Italija kreće u biološku kontrolu smrdljivih martina

Od istraživanja i razvoja do procesa uvođenja i komercijalizacije agenasa za bio kontrolu potreban je dug period i integrisana istraživanja iz brojnih oblasti. Međunarodna organizacija za biološku kontrolu - IOBC promoviše razvoj biološke kontrole i njenu primjenu u poljoprivrednoj proizvodnji.

Biopesticidi mogu značajno smanjiti upotrebu konvencionalnih

Sredstva dozvoljena u organskoj poljoprivredi često su ograničene efikasnosti, imaju dejstvo kao otrov koji je djelotvoran na kontakt i brzo se razgrađuju i na taj način one nasuprot hemijski sintetizovanim preparatima imaju manji toksični efekat, ali i slabije djelovanje.

Pored značaja biopesticida u ekološkom uzgoju, njihova primjena kao jedne od komponenti u integralnom sistemu zaštite bilja može značajno smanjiti upotrebu konvencionalnih pripravaka bez smanjenja prinosa, naglašava Petrovićeva.

Efikasnost sredstava zavisi od stadija razvoja štetočine

Biopesticidi djeluju na ciljane štetne organizme za razliku od konvencionalnih, koji su širokog spektra i imaju efekta i na druge organizme kao što su insekti, ptice i sisari. Učinkovitost većine sredstava zavisi od stadija razvoja štetočine. Dejstvo je zato manje sigurno u odnosu na hemijske preparate za zaštitu bilja. Redovne kontrole polja su neizbježne, kako bi se odredio optimalan momenat za tretiranje.

Upotreba biopesticida u suštini podrazumijeva dobro znanje o samim štetnim organizmima i njihovom životnom ciklusu.

Koprivom, paprikom i duhanom u borbu protiv štetočina

Na primjer, kako smo ranije pisali, za suzbijanje bolesti, štetočina i štetnih insekata, rješenje se može naći i u upotrebi korisnih biljaka. Kako bi se uspostavio stabilan odnos između korisnih i štetnih organizama u uzgoju, odgovor na pitanje zaštite biljaka najbolje bi bilo da se zasniva na upotrebi prirodnih preparata. Dobre rezultate u praksi pokazali su kopriva, paprika i duhan.

Kraći rok registracije, ali rigoroznija kontrola

Kako biopesticidi imaju manji rizik nego oni konvencionalni, generalno zahtjevaju manje podataka prilikom registracije. Poređenja radi biološki se mogu registrovati za manje od godinu dana dok je za konvencionalne potrebno u prosjeku više od tri godine.

Kako zahtjevaju manje podataka prilikom registracije, tokom primjene imaju strogu kontrolu u smislu toksičnosti, degradacije kao i efekata na ljudsko zdravlje i životnu sredinu, ističe ovaj stručnjak.


Tagovi

Biološka kontrola Biopesticidi Registracija Kontrola Životna sredina


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁