Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smrdibube
  • 05.11.2020. 09:30

Kako se jeftino i sigurno otarasiti smrdibuba?

Smrdibube ugrožavaju usjeve i utiču na smanjenje prinosa. Poljoprivrednici u takvim slučajevima kupuju razne otrovne preparate kako bi ih uništili, ali nepravilnom upotrebom pesticida zagađuju i biljke. Postoji jednostavno, a ekološko rešenje u njihovom suzbijanju.

Foto: Marija Blažić
  • 31.319
  • 1.290
  • 0

Tokom cijele godine, a naročito sada u hladnim jesenjim danima kako u selu tako i u gradu suočavamo se sa problemom zvanim smrdibuba. Mnogi se žale na najezdu ovih tvrdokrilih smeđih i zelenih insekata, mada kako saznajemo pojavili su se i mali crni takozvani smrdljivi martini. Ova štetočina hrani se biljnim sokovima, a najveće štete pravi na paradajzu, grožđu, kruški, kupusu, malinama, lješniku...

Italija kreće u biološku kontrolu smrdljivih martina

Ove bube ne podnose hladnoću i zato se u jesen kriju i traže sklonište negdje gdje je toplo kako bi prezimile

Kako smrdibube ugrožavaju usjeve i utiču na smanjenje prinosa, poljoprivrednici u tim slučajevima, kupuju razne otrovne preparate kako bi ih uništili, ali nepravilnom upotrebom pesticida zagađuju i biljke.

Prirodne metode suzbijanja

Ipak, postoje i prirodna sredstva upotrebe sa ciljem njihovog suzbijanja. Jedan recept za koji mnogo njih ne zna, odličan je u rastjerivanja ovih buba. Pomenutim preparatom ni jednog smrdljivog martina nećete ubiti, ali ćete zato uspjeti otarasiti ih se sa voća odnosno povrća. 

Vrlo se jednostavno pravi i veoma je jeftin, a pri tome ne šteti ni biljkama ni zemljištu, a ni bubama pa čak ni ljudima.

Kako se riješiti smrdljivih martina?

"Za jedan rođendan dobila sam knjigu "Neobična upotreba običnih stvari", koju je pisalo više autora, a koju je izdala Omladinska knjiga. Knjiga se pokazala kao vrlo korisna i pošto imam vikendicu gdje gajim povrće za lične potrebe, primjetila sam da smdribube iz godine u godinu sve više uništavaju urod. Listajući knjigu došla sam do recepta da se najbolje suzbijaju praškom za pecivom i vodom. Napravila sam tu smjesu i poprskala povrtnjak. I zaista smrdljivi martini mi više nisu napadali paradajz i papriku, kao ni krastavce", kaže Marija Blažić za Agroklub.

Takođe, naša sagovornica otkriva da ovim preparatom uspješno suzbija i maslačak, koji joj smeta u pukotinama oko kuće, a recept je pronašla u istoimenoj knjizi.

Prašak za pecivo i voda

Ono što vam treba da bi se otarasili smdrljivih martina jeste:

  • Prskalica (flašica sa rasprskivačem);
  • prašak za pecivo i
  • voda.

Ukoliko koristite litarsku flašu, trebalo bi sipati jednu do dvije kesice praška za pecivo, a u zavisnosti od veličine boce sami procjenite koliko vam je dovoljno. Sipajte vodu do pola, zatim naspite prašak za pecivo i kad "odšušti" odnosno kada se smiri reakcija napunite je do vrha i dobro promućkajte. Nakon toga možete krenuti u prskanje vaše bašte.

Ono što se savjetuje jeste da ne koristite stare prazne flaše od sanitarnih sredstava za čišćenje ili bilo kakvih hemikalija.

Ova mješavima neće ubiti smrdibube, ali će ih ošamutiti i definitivno rastjerati. 

Za potrebe nekog manjeg vrta ili žardinjera na terasi dovoljno je ovim prirodnim sredstvom prskati jednom nedjeljno. Ukoliko imate veću površinu, možete sipati i u ručni rasprskivač i tretirati do dva puta sedmično

"Zaista se dobro pokazalo na zaštiti paradajza, paprike i krastavca. Doduše, poslije ovog tretiranja lišće nije baš lijepo na oko zbog bjeličastih tragova, ali to će se skinuti pri prvoj kiši."

Kad se skine prašak za pecivo sa listova, tretman ponovite

Bitno je u tom periodu ne zalijevati listove već samo korjen biljke kako se ne bi skinuo prašak za pecivo sa ploda ili lista. Ukoliko se i skine, tretman možete ponoviti jer je jeftin i nije otrovan

Inače, pojedina istraživanja pokazala su kako prašak za pecivo može poboljšati ukus paradajza.


Tagovi

Smrdibube Smrdljivi martini Štetočine Suzbijanje Prašak za pecivo Rasprskivač


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.