• Smrdljivi martin
  • 25.09.2018. 08:00

Kako se riješiti smrdljivih martina?

Dosadni kukci bezopasni su za ljude, međutim čine velike štete na paradajzu, grožđu, paprikama, malinama, ribizlama, mahunama. Kako ih se riješiti?

Foto: Bigstockphoto/lukeluke
  • 3.131
  • 95
  • 0

Vinogradi i voćnjaci vrve smrdljivim martinima koji čine prilične štete na plodovima, unesete ih hrpu sa osušenim rubljem, imate osjećaj da vam neprestano zuje iznad glave, ubijete ih, a onda vam se stambenim prostorom širi nesnosan smrad? Znamo kako vam je. Smrdljvih martina, čini se, svake je godine sve više, posebice s prvim hladnijim danima kada traže mjesto za prezimiti s obzirom da te štitaste stjenice tijekom zime padaju u stanje hibernacije. 

Smrdljivi martini hrane se biljnim sokom i što je biljka ili njezin plod sočniji privući će više smrdljivih martina. Plodovi postaju ljepljivi, oštećeni od sisanja sokova i dobivaju neugodan miris od tvari koju luče martini. Najveće štete čine na paradajzu, grožđu, paprikama, malinama, ribizlama, mahunama. Kako se riješiti ovih biljnih štetnika koji inače ne napadaju i nisu opasni za ljude? U borbi protiv smrdljivih martina koriste se brojni prirodni preparati koji nisu škodljivi za ljude i okolinu.

U ekološkoj proizvodnji dopušteni su preparati na bazi piretrina, upotreba parazita Trichopoda pennipes i Trissolcus basalis koje parazitiraju jaja i ličinke, a vrlo su se dobrim pokazali i prirodni pripravci od lukovine, čili paprike ili gorušice. Podsjećamo, postoji niz pripravaka koje možete pripremiti, a o kojima smo pisali lani. 

Riješite se smrdljivih martina biljnim pripravcima

Od dosadnih martina moguće se, naravno, zaštititi i postavljanjem mrežica na prozore. Barem da spriječite njihov ulazak u stambeni prostor. Privlači ih žuta boja pa u dvorištu zalijepite žuti papir na koji će dolaziti. Smrdljivi kakvi jesu, ne podnose mirise koji nama inače odgovaraju, poput mirisa deterdženta. Odnosno, u litru vode ulijte 10-20ml tekućeg sapuna i poprskajte ih.  Kao i većinu kukaca, odbija ih i miris bijelog luka i nane pa ih postavite ispred svojih prozora ili vrata.

Podsjećamo, smrdljivi martini zimi padaju u stanje hibernacije i bude se tijekom proljeća kada vrijeme postane toplije. 


Tagovi

Smrdljivi martini Zaštita Biljne štetočine


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Površine pod ekološkom proizvodnjom