• Glistenjak
  • 27.09.2020. 16:20

Glistenjak može imati svako, ali kako?

Farma glista, odnosno "fabrika" humusa može se organizovati na imanju svakog poljoprivrednog gazdinstva koje obezbjedi prostor, stajsko đubrivo i gliste. Kako sve to napraviti ?

Foto: Miodrag Palić
  • 258
  • 25
  • 0

Stariji povrtari dobro znaju gdje je najplodnije baštensko tlo - tamo gdje se poslije prve iskopane lopate zemlje pojave gliste. Međutim, decenije "hemijske" poljoprivrede iza nas učinile su svoje. Zađite u zaoranu brazdu, u prekopanu baštu, prije i poslije kiše - nigdje glista! Sem, naravno, na jednoj neobičnoj farmi.

Cilj: Nekadašnjih 500 legala

Prije četiri decenije, u želji da proizvodi organsko povrće za potrebe porodice, Svetozar Radovanović kupio je dva reproduktivna legla glista. Vremenom gliste su se umnožavale, proizvodnja humusa povećavala pa je glistenjak upakovan u atraktivne dizajnirane vreće ponuđen na tržištu. Kupci su bili proizvođači cvijeća, cvjećare i poljoprivredne apoteke.

Rastvor glistenjaka i vode sprječava pojavu čak i kruškine buhe

"Neko vrijeme smo imali oko 500 takozvanih legala glista, a onda smo proizvodnju prepolovili jer kvalitetnom humusu glistenjaku konkuriše uvozni treset sumnjivog kvaliteta", kaže ovaj proizvođač i vjeruje da će se postepeno vraćati na prvobitni broj.

Uzgoj glista, odnosno proizvodnja glistenjaka može se organizovati na imanju svakog poljoprivrednog gazdinstva i vikendaša koji obezbjedi prostor, stajsko đubrivo i gliste.

Kalifornijske gliste su u prednosti

Lumbrihumus, kako se još zove, je visokovrijedno organsko đubrivo, a proizvod je rada crvenih kalifornijskih glista koje su selekcionisali američki stručnjaci. One imaju prednost nad drugim vrstama jer se brže razmnožavaju. Imaju veću otpornost prema vremenskim oscilacijama, dugovječne su i mogu živjeti na ograničenom prostoru.

"Sa oko 50-60 legala jedno prosječno domaćinstvo može zadovoljiti svoje potrebe za đubrenje 7 - 8 ha zemlje. Isto tako, ovim poslom mogu se bavit i ljudi drugih profesija kao dopunskim zanimanjem."

U svakom leglu 100.000 komada

Gliste se uzgajaju u takozvanim leglima standardne veličine od dva kvadratna metra. U svakom se nalazi oko 100 hiljada komada (zajedno sa mladim jedinkama i larvama).

Gliste se uzgajaju u takozvanim leglima standardne veličine od dva kvadratna metra

"U praksi se obično prave leje širine 1,5 m, a dužina zavisi od broja unijetih legala. Na dno planiranih leja postavljaju se plastificirane mreže da bi se sprječio ulazak krtica, a zatim se priprema podloga. To je obično sloj u kojem one formiraju stanište. Najbolje se razvijaju u podlozi od stajskog đubriva: goveđeg, konjskog i ovčijeg", objašnjava naš sagovornik.

Od jednog - četiri

Od svih gajenih životinja, na farmi glista ima najmanje ljudskog rada. Zgorjeli stajnjak, kao osnovna hrana za njih dodaje se dva puta mjesečno, svakih 15 dana. Osim te obaveze, u toku ljetnjih mjeseci treba kontrolisati temperaturu i legla orošavati vodom da se ne pregriju. Idealna vlažnost je 80 odsto, a ona se najbolje kontroliše ako se podloga stisne u šaci. Ako se iscjedi samo nekoliko kapi vode, tada je vlažnost odgovarajuća.

Kako koristiti glistenjak - humus kalifornijskih glista

Kako se kalifornijske gliste brzo razmnožavaju, poslije tri mjeseca povećavaju svoju brojnost pa se u jednoj kalendarskoj godini od jednog legla - dobiju četiri.

Profita ima, a veći dohodak masovnijom proizvodnjom

Ovaj humus najbolje je izvaditi iz legla tokom proljeća. Izvađena masa se zatim očisti od zaostalih glista koje vremenom same izlaze iz formiranih gomila. Poslije toga, presijava se od otvrdlih primesa i pakuje u vreće od 50, pet i dva litra težine.

"Upakovani glistenjak ide u prodaju. Potencijalnim odgajivačima mogu poručiti da profita ima od uzgoja glista jer se prodaju i legla (oko 100 eura), a veći dohodak može se ostvariti omasovljenjem proizvodnje zdrave organske hrane", zaključuje Radovanović.


Tagovi

Glistenjak Kalifornijske gliste Uzgoj Humusna zemlja Zemlja za cvijeće Legla glista


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar, kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.