Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glistenjak
  • 25.02.2020. 13:30

Rastvor glistenjaka i vode sprječava pojavu čak i kruškine buhe

Glistenjak je mrvičaste strukture, prijatnog mirisa, za rad nisu neophodne zaštitne rukavice, a svoju primjenu nalazi tamo gdje strukturu zemljišta treba popraviti, gdje biljke zaostaju u porastu, u cvjećarstvu, voćnjaku i za druge namjene.

Foto: Milan Milenković
  • 665
  • 63
  • 0

Milan Milenković, automehaničar iz Surdulice (susjedna Srbija, op. ur.), zaljubljenik je u prirodu i vlasnik ranča Jablan u selu Dugi Del. Svoje djetinjstvo provedeno kod babe i dede pamti po prirodi, biljkama, životinjama, koje su na njega ostavile trag emocija prema selu za cijeli život.

Kupovinom kampera 2004. godine sa suprugom Dušicom za deset godina obišli su skoro cijelu Evropu i prešli skromnih 120.000 km. Inspirisani prirodom često su obilazili ljude koji se ozbiljno bave poljoprivredom.

Kako koristiti glistenjak - humus kalifornijskih glista

"Obilazak Švicarske, posjeta Brenske šume ostavili su nezaboravan utisak na nas. Tamo ima 2.000 farmi i niko nikome nije konkurencija. Svako od farmera ima svoj specifičan proizvod. Zajedničko za sve njih je što stajnjak i sav biljni otpad sa svojih posjeda prerađuju uz pomoć kalifornijskih glista. Dobijeni glistenjak koriste za potrebe imanja, a višak glista plasiraju zajedno preko zaduge", priča Milenković.

Putovanje koje je na njih djelovalo veoma motivacijski, probudilo želju da naprave ranč na kojem bi proizvodili voće, povrće i jednog dana kupili konja koji će se zvati Jablan.

Akumulacijski bazen, lješnik i glistenjak

Iste godine kupili su tri hektara zemlje koja nije obrađivana skoro četiri decenije, na nadmorskoj visini od 800 m. Sljedeća investicija bila je sprovođenje vode iz potoka, preko sopstvenog vodovoda do imanja.

Najvažniji uslovi za podizanje pastrmskih ribnjaka

"Napravili smo akumulacijski bazen, 150.000 litara vode i pustili 300 šarana i 200 pastrmki. Zasadili 650 stabala kruške, 100 lješnika kalemljenog na mečijoj ljesci i formirali glistenjak površine 20 kvadratnih metara. Tako smo započeli proizvodnju glistenjaka za vlastite potrebe."

Nakon primjene, više se nije pojavljivala kruškina buha

Po preporuci agronoma, u početku su koristili sredstva za zaštitu bilja, a za prihranu kombinovali mineralna hraniva i glistenjak. Ovaj poljoprivrednik dugo je razmišljao i krenuo da eksperimentiše pa je tako u pojedine redove voćnjaka prekinuo sa dodavanjem bilo čega sintetičkog. Prskali su rastvorom glistenjaka i vode u odnosu 1:10 i brzo uvidjeli da nema potrebe za dodavanjem mineralnih hraniva. Došli su do zaključka da se na stablima tretiranim rastvorom glistenjaka nije pojavljivala kruškina buha. Vremenom su redukovali primjenu sredstava za zaštitu bilja, a povećali upotrebu ovog prirodnog hraniva.

Vremenom su u potpunosti redukovali upotrebu hemije, a povećali glistenjaka

Uvidjevši koristi od primjene glistenjaka potražnja proizvođača za njim iz okoline naglo je porasla. Mrvičaste je strukture, prijatnog mirisa, za rad nisu neophodne zaštitne rukavice, a svoju primjenu nalazi tamo gdje strukturu tla treba popraviti, gdje biljke zaostaju u porastu, u cvjećarstvu, voćnjaku i za druge namjene.

"U želji da poboljšamo kvalitet glistenjaka krećemo u obilazak i razmjenjujemo iskustva sa kolegama iz Evrope. Posebno bih izdvojio farme Superverm (Superwurm) iz Njemačke i Teluris-Medin iz Hrvatske. Ovim obilaskom mnogo smo naučili i dobili brojne pohvale za naš proizvod", sa ponosom ističe.

Deset puta plodniji od najplodnije zemlje

Kod svih farmera koje su obišli, proces proizvodnje traje šest mjeseci do godinu dana, a na njihovom ranču, pune dvije godine.

Proizvodnja glistenjaka i njegov značaj u povrćarskoj proizvodnji

"Dobili smo inovacijski vaučer 2018. godine od Inovacionog fonda i angažovali stručni tim sa Agronomskog fakulteta za poboljšanje kvaliteta našeg glistenjaka. Tada dolazimo do saznanja da u jednom gramu ima preko 30 miliona korisnih mikroorganizama. Zaključujemo da je on deset puta plodniji od najplodnije zemlje na planeti."

Bez korova, a sa više vlage

Korak po korak, došli su do toga da u voćnjacima ne koriste hemijska sredstva. Svakog proljeća pored svakog stabla u zasadu pomjeraju glistenjak od prošle godine i dodaju novih pet litara na površinu bez okopavanja. U toku vegetacije, voće dva do tri puta prskaju rastvorom ovog hraniva.

U toku vegetacije, voće se prska rastvorom glistenjaka do tri puta

"Ovakvom primjenom voćnjaci nemaju korova, a u zemlji ima više vlage, nema bolesti i štetočina. U 2018. godini dostigli smo proizvodnju na 300 kvadratnih metara i registrovali "Organski oplemenjivač zemljišta - glistenjak Jablan", ponosno priča Milenković.


Tagovi

Milan Milenković Glistenjak Ranč Jablan Kruškina buha Vlaga u zemljištu Plodnost zemljišta


Autorica

Marija Spasić

Više [+]

Doktorica biotehničkih znanosti, sektor ratarstva.