Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 24.05.2023. 10:30

Zemljište prezasićeno vodom, nije dobro za usjeve

Neuobičajeno hladno vrijeme, praćeno čestom kišom u maju usporavalo je rast, razvoj i ravnomjerno nicanje posijanih proljetnih usjeva.

Foto: Trivo Pekić
  • 129
  • 13
  • 0

Toplotni uslovi tokom prošle sedmice, koju je obilježilo svježije vrijeme s pljuskovima, nisu pogodovali poljoprivrednim kulturama. Neuobičajeno hladno vrijeme, praćeno čestom kišom u maju usporavalo je rast, razvoj i ravnomjerno nicanje posijanih proljetnih usjeva.

Zemljište je prezasićeno vodom, naročito uz riječne tokove, gdje je došlo do plavljenja poljoprivrednog zemljišta, što nije dobro za već posijane usjeve. Zbog česte kiše u većini mjesta nije završena proljetna sjetva. Prema sadašnjim prognostičkim modelima do kraja mjeseca očekuju se česte nestabilnosti, tako da će ovi poslovi morati sačekati stabilnije prilike.

Nestabilno do kraja mjeseca

Također, toplotni uslovi i manje sunčevih sati usporavali su i ometali zrenje ranog voća kao što su jagode i trešnje. Vrijeme je pogodovalo i pojavi biljnih bolesti, koštičavo voće je u fazi cvjetanja, tako da u uslovima vlažnosti može doći do infekcije cvjetova, grana i grančica koštičavog voća.

Jabučaste voćne vrste, koje su ušle u fazu cvjetanja osjetljive su na bakterioznu plamenjaču jabučastog voća, kao i čađavu pjegavost lišća i krastavost plodova jabuke, zatim crna trulež i pepelnica vinove loze.

U usjevima pšenice mogu se uočiti simptomi žute lisne rđe, sive pjegavosti lista, žuto-mrke pjegavosti i pepelnice žita, a u usjevima ječma registruje se širenje simptoma pjegavosti lista ječma i pepelnice žita.

Kojim pripravcima zaštititi krompir i paradajz, a kojim jabuke i trešnje?

Što se tiče biljnih štetočina, u zasadima jabuke i breskve registrirani su jabukin i breskvin smotavac, a kod krompira registrirano je prisustvo prezimljujućih imaga krompirove zlatice kao i jajna legla na naličju lista.

Više temperature

Prema prognozi RHMZ-a, tokom drugog dijela ove sedmice prevladavat će promjenljivo oblačno u većini predjela s pojavom povremene kiše ili lokalnih pljuskova praćeni grmljavinom.

Temperature zraka će biti značajno više u odnosu na prethodnu sedmicu.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Kiša Temperature Biljne bolesti Štetočine


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.