Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke FAZ
  • 19.05.2023. 16:30

Kojim pripravcima zaštititi krompir i paradajz, a kojim jabuke i trešnje?

Uslijed velikih količina padavina plodovi ranih sorti trešanja su ispucali te je na njima došlo do razvoja truleži

Foto: Depositphotos/Katerina3
  • 43.552
  • 2.221
  • 0

Nestabilne vremenske prilike pogodovati će pojavi i razvoju gljivice uzročnika krastavostiVenturia inaequalis, obavijestili su iz Federalnog agromediteranskog zavoda. 

Jabuka i trešnja

U slučaju ostvarivanja infekcija, poljoprivrednim proizvođačima se savjetuje da nasade jabuka zaštite jednim od fungicida: Score 250 EC, Difcor EC, Argo EC,  Sercadis Plus ili Difenzone EC. Radi boljeg djelovanja spomenuti fungicidi mogu se koristiti u kombinaciji s pripravcima kontaktnog djelovanja: Captan 80 WG, Kastor, Scab 80 WG, Polyram ili Delan 700 WDG.

Voćke pod stresom - kako spasiti ono što je ostalo?

Uslijed velikih količina padavina plodovi ranih sorti trešanja su ispucali te je na njima došlo do razvoja truleži.

"Kako bi se kasnije sorte trešanja zaštilile od pojave i razvoja truleži ploda može se izvršiti zaštita jednim od pripravaka kratke karence: Luna Experience, Revyona ili Switch 62,5 WG. Kod zaštite trešanja strogo voditi računa o karenci primjenjenog pripravka", naveli su iz FAZ-a. 

Preporuke povrćarima

Kada je riječ o povrću vrijeme pogoduje pojavi i razvoju plamenjače, Phytophthora infestans, na krompiru i paradajzu. Stoga bi bilo poželjno zaštititi nasade primjenom jednog od pripravaka: Ridomil gold R, Revus, Ranman Top, Enervin, Armetil 25 ili nekim drugim pripravkom koji je registriran za spomenutu namjenu.

Ukoliko se pregledom nasada krompira uoči pojava krompirove zlatice može se primijeniti jedan od insekticida: Laser, Alverde, Mospilan 20 SG, Coragen 20 SC ili neki drugi pripravak predviđen za ovu namjenu.


Tagovi

Zaštita jabuka Zaštita trešnje Krastavos jabuke Venturia inaequalis Trulež trešnje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

🚜🚜🚜 Prema podacima od prošle godine, Bosna i Hercegovina ukupno broji 12.212 registrovanih traktora, što je 0,99 posto od ukupnog broja motornih vozila u našoj zemlji. Podaci BIHAMK-a pokazuju da iz godine u godinu raste broj prvi put re... Više [+]