Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobra vlažnost
  • 26.04.2023. 10:30

Zemljište dostiglo odgovarajuće vrijednosti za sjetvu jarih usjeva

Vlažnost obradivog zemljišta je veoma dobra što će biti od značaja za početne faze razvoja posijanih proljetnih, kao i za intenzivan porast ozimih usjeva

Foto: Julijana Kuzmić
  • 213
  • 34
  • 0

Iako su optimalni sjetveni rokovi jarih kultura nastupili sredinom mjeseca, nepovoljni agrometeorološki uslovi tokom prethdnog sedmodvenog perioda nisu dozvoljavali obavljanje ovog posla.

U drugom dijelu prošle sedmice došlo je do rasta temperature zraka, a sa njom i do porasta temperatura sjetvenog sloja zemljišta koje su dostigle odgovarajuće vrijednosti za sjetvu jarih usjeva: kukuruza, suncokreta i soje. Vlažnost obradivog zemljišta je veoma dobra
što će biti od značaja za početne faze razvoja posijanih proljetnih, kao i za intenzivan porast ozimih usjeva, navedeno je u ovosedmičnom Agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS.

Biljne bolesti i štetočine

Pojava mraza iz prethodnog perioda nije se u velikoj mjeri negativno odrazila na stanje procvjetalih voćarskih kultura.

Vremenske prilike tokom prošle sedmice odgovarale su pojavi biljnih bolesti, koštičavo voće je u fazi cvjetanja, tako da u uslovima vlažnosti može doći do infekcije cvjetova, grana i grančica koštičavog voća.

Crna šljivina osa (Foto: PIS Vojvodina)

Jabučaste voćne vrste, koje su ušle u fazu cvjetanja osetljive su na bakterioznu plamenjaču jabučastog voća, kao i čađavu pjegavost lišća i krastavost plodova jabuke.

Maslačkom protiv rutave bube - ostaviti korov u voćnjaku?

Što se tiče biljnih štetočina, u zasadima šljiva registrovane su odrasle jedinke crne i žute šljivine ose, a kod kruške prisustvo svih stadijuma obične kruškine buhe.

Slijedi stabilniji period

Prema prognozi RHMZ-a, od danas, 26. aprila, se predviđa promjenljivo oblačno sa sunčanim vremenom, ali tokom i ovih dana postojaće uslovi za slabu prolaznu kišu mjestimično.

Jutarnja temperatura vazduha u višim krajevima imaće vrijednosti od -2 do 6, u nižim od 5 do 13, dok će se maksimalna dnevna kretati u intervalu od 8 do 16 u višim, a u nižim predjelima od 16 do 23oC.


Tagovi

Agroprognoza Prognoza vremena Vlažnost zemljišta Sjetva Jari usjevi Biljne bolesti Biljne štetočine RHMZ Agrobilten


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.