Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočina
  • 24.04.2023. 09:00

Maslačkom protiv rutave bube - ostaviti korov u voćnjaku?

Hrani se prašnicima, tučkom i kruničnim listićima te na taj način sprječava oplodnju i formiranje plodova.

Foto: S. Mujić/J. Touroult/inpn.mnhn.fr
  • 140
  • 28
  • 0

U zasadima borovnice, koji se sada nalazi u fenofazi rozi pup, početak je cvjetanja i puno cvjetanje, u zavisnosti od lokaliteta, primijećeno je izraženo prisustvo rutave bube, Epicometis hirta, javlja PSSRS. Osim borovnice, ova štetočina može da se hrani i drugim biljnim vrstama.

Ima jednu generaciju godišnje, prezimljava kao imago u zemljištu i pojavljuje se rano u proljeće te se hrani na korovskim vrstama.

"Zadržava se na žutim cvjetovima maslačka i uljane repice. Nakon toga se seli na cvjetove voća, gdje se hrani prašnicima, tučkom i kruničnim listićima", navodi savjetodavac Milana Kočić, dodavši kako na taj način sprječava oplodnju i formiranje plodova.

Nakon maslačka i uljane repice, seli se na cvjetove voća (Foto: PIS Vojvodina)

Rutava buba se lako prepoznaje po svom izgledu i dlačicama kojim je obrasla. Tretiranje hemijskim sredstvima nije moguće s obzirom na to da ona pripada redu tvrdokrilaca, Coleoptera, i da najveću brojnost ostvaruje u periodu cvjetanja biljki, kada su tretmani insekticidima zabranjeni zbog oprašivača.

"Jedino mehaničke mjere mogu da daju rezultate kao što je postavljanje posuda plave ili bijele boje s rastvorom deterdženta, vode i mirisnih atraktanata, poput negro bombona. Ove klopke treba da se postave po obodima njive, a mogu da se rasporede i u unutrašnjost voćnjaka", ističe Kočić.

Također, u ovom periodu je poželjno ostavljanje korova u voćnjacima kao što je maslačak s obzirom na to da će se ishranjivati njegovim cvijetom.


Povezana biljna vrsta

Maslačak

Maslačak

Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Korijen je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacijske sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s bijelim mliječnim sokom.... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Rutava buba Suzbijanje rutave bube Korov Maslačak Uljana repica Štetočine Tretiranje Mehaničke mjere


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.