• Bablje ljeto
  • 10.09.2020. 15:00

Vrelo bablje ljeto u septembru - čekaju nas nadprosječne temperature

U nekim dijelovima Evrope ovog vikenda živa u termometru bi se mogla popeti i do 36°C što nije uobičajeno za ovaj dio godine. Nadprosječno toplo se očekuje sve do kraja mjeseca.

Foto: Depositphotos/gpagomenos
  • 168
  • 35
  • 0

Do sredine septembra možemo očekivati ljetno vrijeme, a nadprosječne temperature grijati će cijelu Evropu. Servis za vremensku prognozu Severe-weather upozorava da bi se u nekim dijelovima kontinenta živa u termometru mogla popeti i na 36°C, što nikako nije uobičajeno za ovaj dio godine.

Otopljenje već od vikenda

Od ovog vikenda najavljuje se otopljenje, a u mnogim je područjima već sada toplo. Predviđaju se temperature od 30 do 36°C, a anticiklon će se proširiti velikim dijelom Evrope i donijeti stabilno i vrlo neuobičajeno vrijeme za ovo doba godine.

Topla advekcija, odnosno horizontalno kretanje toplijeg zraka iznad hladnije podloge, započinje u subotu kada se ona počinje premještati iz južne u srednju i zapadnu, a u nedjelju se očekuje njeno širenje od juga prema sjeveru.

Suša prijeti Europi i ove godine?

Tada će nad srednjom, istočnom i zapadnom dijelu kontinenta temperature biti 6 do 10°C iznad dugoročnog prosjeka. Topao dan prognozira se širom Balkana, istočne Evrope, sjeverne Španije, Francuske i srednje Evrope. 

U ponedjeljak će biti 10°C više od prosjeka i u sjevernim dijelovima Njemačke, Danskoj i Velikoj Britaniji, a posebno toplo biti će u Francuskoj te balkanskim državama, prognoziraju na ovom servisu. Slično vrijeme očekujmo i u nastavku sedmice.

Zahlađenje tek krajem mjeseca?

Pišu kako se u nedjelju 20. septembra, na našem području mogu očekivati temperature od 32 do čak 35°C. U Francuskoj i do 33°C, a 28°C na jugu Njemačke dok će u Engleskoj biti svega 20-ak °C.

Šta nam donosi jesen - u jugoistočnoj Evropi gotovo zimsko vrijeme

Iz servisa napominju kako će 21. septembra, vruće sa temperaturom oko 35°C biti u Italiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji, Rumuniji i Turskoj.

Sredinom te nedjelje dogoditi će se zahlađenje u zapadnoj Evropi dok u Francuskoj, Njemačkoj i Poljskoj i dalje ostaje toplo, a nešto niže temperature i u cijeloj južnoj i središnjoj od Italije, Hrvatske, Mađarske, Srbije do Rumunije.

Dakle, prvi dio jeseni donosi nam vrlo tople dane bez padavina. Stoga dobro planirajte predsjetvenu obradu zemljišta kao i samu sjetvu. Pratite prognozu kako vam vrijeme ne bi pomrsilo planove. 

Optimalan rok sjetve: Ozime strnine je bolje sijati malo kasnije nego prerano

Podsjetimo, optimalan rok sjetve ozimih usjeva, zbog globalnog zagrijavanja pomjerio se i sve je bliži kraju oktobra. 


Tagovi

Vrijeme Vremenska prognoza Bablje ljeto Septembar Toplotni talas


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.