Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza za jesen
  • 24.08.2020. 15:00

Šta nam donosi jesen - u jugoistočnoj Evropi gotovo zimsko vrijeme

U središnjoj i jugoistočnoj Evropi promjena sredinom jeseni donijeti će na nekim mjestima gotovo zimsko vrijeme. Kao razlog se spominju nadprosječne snježne padavine u višim područjima Alpa. 

Foto: Depositphotos/linux1987
  • 217
  • 38
  • 0

Nakon vrlo čudnog ljeta, uz nekoliko toplotnih valova, ali i obilnih padavina, saznajemo šta možemo očekivati na jesen. Naime, poznati meteoservis AccuWeather, najavljuje kako će prelazak ljeta u jesen biti neprimjetan za mnoge Evropljane jer će se visoke temperature u zapadnim i središnjim područjima kontinenta zadržati sve do septembra. U Španiji bi kombinacija vrućine i suše mogla donijeti nadprosječno toplo vrijeme u prvom dijelu jeseni

Tropske oluje u različitim oblicima

Prema AccuWeatherov-u meteorologu Tyleru Roysu, tropske oluje mogle bi pogoditi Evropu u različitim oblicima, od blagih vjetrova do snažnih naleta, od malo kiše do velikih poplava, a olujne kiše, kako napominje u izvještaju, najviše će koristiti Francuskoj, Španiji i Portugalu, zemljama koje su najteže pogođene. 

"Prema podacima o sjevernim olujama u prvoj polovini sezone, sjeverozapadna Evropa, britanska ostrva, područje od Norveške do sjevernog dijela Francuske i sjeverna Njemačka, mogli bi očekivati veću prijetnju olujnih vjetrova nego južni dio Francuske i Portugal. To ne znači da neće biti i određenih uticaja i na jugozapadni dio Evrope tokom jeseni“, najavljuje Roys.

U drugom dijelu jeseni, vremenski obrazac će se promijeniti pa će rizik od oluja biti povećan u južnoj Francuskoj i Portugalu dok će se prijetnja u Njemačkoj i sjevernoj Francuskoj smanjiti. Očekuje se da će olujna nevremena biti toliko snažna da će uzrokovati oštećenja drveća, nestanka struje, ali i poplave.

Nezapamćeni nedostatak oborina u Francuskoj - slama suša od zraka u Sahari?

Prilično vlažno ljeto u Norveškoj i Finskoj nastaviti će se u kišovitiju jesen, zahvaljujući sjevernoevropskim olujama koje se očekuju. Kiša se neće zaustaviti sve do drugog dijela sezone, kad će se vratiti sušnije vrijeme pa čak možda i toplije uoči zime.

Na nekim mjestima gotovo zimsko vrijeme

U središnjoj i jugoistočnoj Evropi promjena sredinom jeseni donijeti će na nekim mjestima gotovo zimsko vrijeme. Kao razlog se spominju nadprosječne snježne padavine u višim područjima Alpa. 

Viši meteorolog Alan Reppert upozorava da bi u dolinama u unutrašnjosti Balkana i sjevernoj Ukrajini moglo doći do štete ako se umjerena akumulacija snijega dogodi dok lišće još bude na drveću.

"Kako širom sjeverne Evrope bude dolazilo sušnije vrijeme, prijetnja udarima hladnoće u Poljskoj, Njemačkoj pa čak i istočnoj Francuskoj će se povećavati. To bi moglo dovesti do blagog pada temperatura u Njemačkoj i posebno Poljskoj, te u baltičkim državama ili čak u sjevernoj Ukrajini“, naglašava Roys.

Sa dolaskom hladnog zraka, povećati će se izgledi za snijeg u zemljama kao što su Poljska, Bjelorusija i baltičke zemlje sve do sjeverne Ukrajine. "Ne očekujemo nadprosječne snježne padavine, ali moglo bi biti nekoliko dana slabog snijega", zaključuje Roys.


Tagovi

Vremenska prognoza AccuWeather Jesen Evropa


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.