Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Evropi
  • 16.08.2020. 12:00

Nezapamćeni nedostatak oborina u Francuskoj - slama suša od zraka u Sahari?

Udio vlage u slami na mom gospodarstvu je pao na čak 9%, kaže francuski poljoprivrednik Benoit Vaillant.

Foto: Jumpstory
  • 38
  • 61
  • 0

Ovogodišnji juli u Francuskoj bio je najsušniji u posljednjih 60 godina. Razdoblje bez oborina nastavilo se i u augustu, a poljoprivrednici strahuju da će ovakvo vrijeme povećati broj požara na poljima. Kako piše reuters, jedan od posljednjih dogodio se na farmi u općini Beauvois-en-Cambresis. Vatrogasci su se uzalud borili sa plamenom koji je progutao polje pšenice, a prekasno je bilo i za spašavanje kombajna kojeg je također uništila vatrena stihija.

Zona požara se proširila i na sjever zemlje

Požari usjeva kao i oni šumski uobičajeni su za ljetni period. Međutim, globalno zatopljenje povećalo je rizik od ove pojave. Opasna zona sa dosadašnjeg južnog dijela Francuske proširila se i na sjever.

Suša Evropi prijeti i ove godine?

Tako je plamen prošlog mjeseca uništio kombajn koji je bio u kvaru u blizini granice sa Belgijom.

"Takav slučaj ovdje nismo vidjeli sigurno jedno četiri ili pet godina", kazao je Benoit Vaillant, koji sa svojom obitelji vodi poljoprivredno gospodarstvo na sjeveru Francuske.

Znanstvenici koji prate tamošnje požare kažu da je prošle godine zabilježen mali pad zahvaćene površine, a da ove godine nije zabilježen veći porast. Ipak, napominju da se to u velikoj mjeri svodi na sreću.

"Međutim, ako suša potraje i bude vjetrovito, situacija bi se brzo mogla pogoršati", rekao je Eric Martin sa Nacionalnog instituta za poljoprivredu, hranu i okoliš.

Slama suša od zraka u Sahari?

Prema njima, temeljna stvar za požar je to koliko vlage ima tijekom vegetacije. I studije su pokazale da njezina razina iz godine u godinu pada kako rastu temperature.

Vaillant je rekao da je prošle godine udio vlage u slami na njegovom gospodarstvu pao na čak 9%. "To znači da je slama suša od zraka u Sahari. I ako takva dođe u kontakt sa iskrom, i uz malo vjetra mogla bi nastati nepopravljiva šteta", zaključio je.

Podbacila žetva pšenice, u Francuskoj pad prinosa od 25%?

Podsjećamo, francusko ministarstvo poljoprivrede smanjilo je u augustu svoju procjenu zajedničke žetve pšenice 2020. na 29,71 miliona tona, što je smanjenje za 1,6 miliona tona u odnosu na prošlomjesečnu prognozu i 25% manje od prethodne godine. Jedan od razloga manje proizvodnje je i suša.


Tagovi

Francuska Suša Požar Slama


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete