Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 07.04.2022. 17:00

Snijeg će opet padati - temperatura se spušta do -9°С

S porastom temperatura zraka sjetveni sloj zemljišta se zagrijava i dostiže optimalne vrijednosti što će omogućiti kvalitetnu sjetvu

Foto: Depositphotos/triocean2011
  • 1.262
  • 88
  • 0

Povoljne vremenske prilike tokom prethodne, i u prvoj polovini ove sedmice, uz blagi porast temperature zraka dovele su do pokretanje fizioloških procesa kod ozimih usjeva, voća i vinove loze. Ovakvo vrijeme omogućilo je prihranu ozimih usjeva, rezidbu, đubrenje, zaštitu u voćnjacima i vinogradima, kao i druge pripremne radove za ranu proljetnu sjetvu i sadnju.

S porastom temperatura zraka sjetveni sloj zemljišta se zagrijava i dostiže optimalne vrijednosti što će omogućiti kvalitetnu sjetvu. Dospjele padavine u drugoj polovini sedmodnevnog perioda dobro su došle da se popravi stanje površinskog sloja zemljišta, kako bi se lakše obavila priprema zemljišta za proljetnu sjetvu, kao i za početak vegetacije.

Aktivnosti štetočina

Porast temperatura uslovio je početak aktivnosti insekata štetočina. U zasadima kruške registrirano je prisustvo imaga obične kruškine buhe.

Glina se sve više koristi protiv kruškine buve?

Kod ratarskih kultura, porast temperature zemljišta i zraka uslovio je izlazak repine pipe s mjesta prezimljavanja. S daljim porastom temperature očekuje se intenzivniji izlazak imaga s mjesta prezimljavanja.

U nedjelju snijeg

Današnje naoblačenja će usloviti kratkotrajnu kišu, dok će u petak i veći dio subote prevladati sunčano i ugodno toplo. Krajem prvog dana vikenda, prvo u zapadnim kasnije i ustalim krajevima očekuje se kiša i pljuskovi. Tokom nedjelje oblačno s kišom i pljuskovima, intenzivnijim u zapadnim krajevima. U višim predjelima moguća je pojava susnježice i snijega.

Minimalna temperatura u nižim predjelima kretat će se od minus pet do devet, u višim od minus devet do četiri stepena. Maksimalna dnevna od 12 do 22 , u višim predjelima od pet do 15 stepeni.


Tagovi

Agro prognoza Snijeg Zemljište Sjetva Poljoprivreda Pljuskovi Kiša Kruškina buha Repina pipa


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.