Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 14.02.2024. 13:30

Planirajte radove: Evo prognoze do kraja mjeseca

Prolazno pogoršanje uz slabe padavine izgledno je za vikend, a potom slijedi duži stabilniji period sve do pred kraj mjeseca.

Foto: Depositphotos/ahavelaar
  • 113
  • 8
  • 0

Suho i toplo vrijeme za ovaj period godine bilo je, proteklih dana, pogodno za pregled usjeva, prihranu, rezidbu i zaštitu u vinogradima i voćnjacima. Zahvaljujući padavinama iz ranijih sedmica i topljenju snježnog pokrivača u svim proizvodnim područjima vlažnost zemljišta sa dospjelim padavinama je znatno poboljšana što se uz optimalne temperature u sjetvenom sloju zemljišta veoma dobro odražava na ujednačeno i ravnomjerno nicanje ozime pšenice koja je posijana krajem optimalnog i u tolerantnim rokovima sjetve.

Sunčano i toplo

Kako je navedeno u sedmičnom Agrobiltenu RHMZ-a, na usjevima ječma registrirano je prisustvo mrežaste i sočivaste pjegavosti ječma, a kod usjeva pšenice prisustvo pepelnice žita. Što se tiče insekata štetočina, tu je počela aktivnost odraslih jedinki obične kruškine buhe i polaganje jaja ove štetočine. Registrirano je i prisustvo aktivnih rupa od glodara, ali njihova brojnost ne prelazi prag štetnosti.

Porast zračnog pritiska i dominacija dijela anticiklone očekuje se od 14. do 17. februara i u takvim sinoptičkim okolnostima, prognozira se stabilno vrijeme uz povremenu jutarnju maglu duž riječnih tokova te natprosječno toplo i sunčano vrijeme.

Pogoršanje pred kraj meseca

Prolazno pogoršanja uz slabe padavine izgledno je od 17. do 19. februara, a potom slijedi duži stabilniji period sve do pred kraj mjeseca.

Odnosno, 25. februara izgledne su natprosječne srednje dnevne temperature za ovaj period, jutra prohladna sa temperaturama zraka od 0 do 5 u Bosni, u Hercegovini od 3 do 8 °C. Danju u Bosni do 13 °C u Hercegovini do 16 °C.

Potom je izgledno pogoršanje uz padavine, jači vjetar i pad vrijednosti temperatura zraka. Nešto niže vrijednosti temperature zraka, očekuju se već od 26. februara. Minimalne temperature zraka od -2 do 3 u Bosni, u Hercegovini 1 do 6, maksimalne u Bosni do 9 u Hercegovini do 13 °C.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Srednjoročna prognoza Prognoza vremena Vrijeme u februaru


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.