Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strna žita
  • 07.02.2024. 10:30
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

Savjeti ratarima: Provjerite usjeve i zakopajte rupe, s prihranom ne žurite

Aktivne rupe se provjeravaju na način da se zakopaju, a sutradan se provjeravaju koje su otkopane i u njih se stavljaju mamci.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 98
  • 16
  • 0

Ozimi usjevi na području Posavine trenutno se nalaze u fazi mirovanja. Prije nastupanja ove faze, usjevi koji su posijani u optimalnim rokovima bili su u fazi busanja, a oni kasnije posijani u fazi nicanja, što je rezultat sjetve koja se obavljala od druge polovine oktobra, pa sve do decembra. Detaljnim pregledom parcela nije uočena pojava insekata, ali se može primjetiti napad glodara.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje obilazak parcela, te ukoliko uoče aktivne rupe od glodara, preporuka je primjena nekih od registriranih mamaca – rodenticida.

"Aktivne rupe se provjeravaju na način da se zakopaju, a sutradan se provjeravaju koje su otkopane i u njih se stavljaju mamci. Prag za tretiranje protiv glodara je 10 aktivnih rupa/ha. Nakon ubacivanja mamaca rupe se obvezno trebaju zatrpati, kako ne bi došlo do trovanja divljači i ptica", naveli su iz Odsjeka poljoprivredne savjetodavne službe PK. 

Ne žuriti s prihranom

Inače, poljoprivredni proizvođači ne treba da žure sa prihranom strnih žita jer je od polovine februara najavljeno zahlađenje i snježne padavine.

"Kada se stvore uslovi, prihranu treba obaviti u dva navrata", rekao je u izjavi agenciji Srna, Duško Komnenović, stručni saradnik u resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi iz Prijedora.

Prema njegovim riječima, strna žita u prijedorskoj regiji su u dobrom stanju i na pacelama nema značajnih pojava biljnih bolesti. On je naveo da su usjevi, u zavisnosti od vremena jesenje sjetve, u fazi razvoja nekoliko listova do bokorenja.

"Vremenske prilike već nekoliko sezona uslovile su da se jesenja sjetva razvukla tako da optimalni rokovi, koji su za ovo podneblje od početka do kraja oktobra, više ne mogu da budu orijentir", dodao je Komnenović te također preporučio da proizvođači obiđu zasijane parcele i utvde da li ima poljskim miševa te da ukoliko je potrebno obave tretman.


Tagovi

Stanje usjeva Uzimi usjevi Glodari Prihrana usjeva Strna žita


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.