Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 12.12.2022. 10:00

Ove sedmice niže temperature - šta još donosi sredina decembra?

Zbog pojave mraza koji bi mogao biti izraženiji u unutrašnjosti, osjetljive biljke potrebno je zaštititi.

Foto: Depositphotos/Ratikova
  • 113
  • 10
  • 0

Danas će u Bosni i Hercegovini preovaladavati pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje poslije podne ili tokom noći. Prije podne ponegdje u Bosni sa slabim snijeg, a na jugoistoku Hercegovine povremeno slaba kiša. Vjetar slab promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od -1 do 5, na jugu od 6 do 11 °C.

Prema prognozama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nakon protekle sedmice koju je obilježila česta kiša i jaka južina, a u dane vikenda snijeg i formiranje snježnog pokrivača, početkom ove sedmice očekuje se postepeni prestanak padavina, slabljenje vjetra i više sunčanih sati.

Zaštitite biljke

No, bit će i hladnije, naročito u utorak i srijedu, kada će se temperature osjetno sniziti. Najniže vrijednosti kretat će se od -8°C do -4°C , na jugu do 2°C, a najviše dnevne od -2°C do 2°C na jugu od 5 do 8°C. Zbog pojave mraza koji bi mogao biti izraženiji u unutrašnjosti, osjetljive biljke potrebno je zaštititi.

Potop u selima oko Gradiške - ugroženo 400 goveda 

Od četvrtka se očekuje ponovni porast naoblake uz kišu, koja bi mogla biti obilnija na jugu i sjeverozapadu zemlje. U višim područjima u Bosni moguća je pojava susnježice i snijega. Temperature će biti u porastu, i jutarnje i najviše dnevne. Obilnije padavine koje se očekuju u narednom periodu povećati će akumulaciju vlage u tlu što će dobro doći svim poljoprivrednim kulturama.

Prognoza FHMZ po danima

Sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima lokalno slaba kiša u Hercegovini, na jugozapadu Bosne slab snijeg. Vjetar slab, uglavnom, sjeverni i sjeveistočni. Jutarnja temperatura od -6 do 0, na jugu do 4, a dnevna od -1 do 5, na jugu do 9 °C.

U srijedu, pretežno oblačno sa kišom u Hercegovini, u zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu do 7, a dnevna od 1 do 6, na jugu do 10 °C.

Još jedna zima bez snijega?

Pretežno oblačno vrijeme zadržat će se i u četvrtak, 15. decembra. Tokom dana povremeno slaba kiša na zapadu i sjeverozapadu Bosne. Tokom noći kiša se očekuje u većem dijelu naše zemlje. Jutarnja temperatura od 2 do 7, na jugu do 11, a dnevna od 6 do 12, na jugu do 16 °C.

Posljednjeg radnog dana ove sedmice, u petak, umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Intenzivnije padavine na području Hercegovine i jugozapadne Bosne. Na sjeveroistoku Bosne uglavnom bez padavina. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 14, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 17 °C.


Tagovi

Agroprognoza Padavine Snijeg Temperature Mraz Vrijeme Sedmična prognoza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.