Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snijeg
  • 10.12.2022. 18:00

Još jedna zima bez snijega?

Ove nas zime očekuju ispodprosječne snježne padavine u većem dijelu našeg kontinenta

Foto: Depositphoto/Photozirka
  • 220
  • 30
  • 0

Prognostički centar Severe Weather Europe objavio je predviđanja o snježnim padavinama za zimu 2022./2023. Klimatološki, ona je već počela, a kalendarski nam stiže za oko dvije sedmice.

Govoreći o djelovanju vremenskih pojava La Nina i El Nino, ističu da je Evropa daleko od regiona koji su njihov izvor te da neće biti pod njihovim direktnim uticajem.  

 

Šta zmije kažu? Kakva će zima biti?

Posmatrajući evropski sezonski model ECMWF, ove nas zime očekuju ispodprosječne snježne padavine u većem dijelu našeg kontinenta, što ukazuje na dominantan obrazac visokog pritiska. To ne znači da ih neće biti, ali je riječ o manjoj količini nego inače. 

Prognoza za decembarsku visinu snijega pokazuje široko rasprostranjene negativne anomalije. Vremenske prilike će biti takve da se ne predviđa scenarij u kojem možemo očekivati akumulaciju snijega.

Veće količine se, naravno, očekuju u januaru, u sjevernoj Evropi i Alpama. Isto prognoziraju u februaru, dok mart i dalje može biti hladan te donijeti snijeg, ali se u globalu može reći da će snježna sezona biti s manje padavina.

Objavljena sezonska prognoza - kakva će biti zima u BiH?

UKMO sistem Ujedinjenog Kraljevstva donosi sličnu prognozu. U decembru se očekuju u sjevernim, zapadnim i centralnim dijelovima kontinenta. Januarska prognoza pokazuje veći potencijal u sjevernoj i zapadnoj Evropi. 


Tagovi

Severe Weather Europe Vremenska prognoza Snježne padavine Zima Zima bez snijega Snijeg


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.