Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FHMZ
  • 06.12.2022. 10:30

Objavljena sezonska prognoza - kakva će biti zima u BiH?

Na prostoru Bosne i Hercegovine očekivane sume padavina trebale bi biti nešto ispod višegodišnjeg prosjeka

Foto: Depositphotos/nelsonart
  • 2.229
  • 128
  • 0

Temperatura zraka tokom zime, odnosno u period od 1.decembra 2022. do 28. februara 2023. godine, trebala bi biti iznad ili blizu normale u odnosu na prosječnu zimu, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod u svojoj sezonskoj prognozi

Podaci su zasnovani na temelju rezultata dinamičkih i statističkih modela od strane MedCOF-a 19 i SEECof-a 28, koji su prilagođeni prostoru Bosne i Hercegovine, kao i produkata FHMZ. 

"Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena do velika, oko 40 posto za opciju - topla zima. U odnosu na prethodnu zimsku sezonu, 2021./22., očekuje se nešto hladnija zima", navodi se.

Mraz i padavine

Očekivani broj mraznih dana, u kojima će temperature padati ispod nule, u Bosni tokom zime (2022.-2023.) je do 62, a na području južne Hercegovine prognozira se do 17 mraznih dana. Prema dostupnim prognostičkim modelima na prostoru Bosne i Hercegovine očekivane sume padavina trebale bi biti nešto ispod višegodišnjeg prosjeka.

Ne može se precizirati vrsta padavina za pojedine dijelove godine (Foto: Depositphotos/Imagesines)

Raspored padavina tokom ovog perioda bit će neujednačen. Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina, ali i kraća razdoblja sa većom količinom padavina. Napominju kako se ne može precizirati vrsta padavina za pojedine dijelove godine.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana. S tim u vezi, ova podatke treba uzeti s većom dozom rezerve.

Moguća odstupanja

Sezonska vremenska prognoza radi se za tri mjeseca i sadrži odstupanja srednje mjesečne temperature vazduha i količine padavina u odnosu na referentni period 1981 - 2010.

Ona daje samo osnovne indikacije i nagovještaje o vremenu i, kako napominju, ne može pružiti informacije o kraćim vremenskim razdobljima. Moguće pojave oluja, izrazito visokih ili niskih temperatura, perioda s velikim količinama padavina ili pojave olujnog vjetra nije moguće predvidjeti putem ove prognoze.

Povoljni uslovi za ozimine, kišovito i bez mraza

Preporučuju da uz ovu prognozu pratite redovne dnevne i 15-dnevne biltene. A u važećem za ovaj period, izgledi za snijeg do kraja sedmice, 12. decembra, su mali uključujući i planinska područja.

Sezonsku prognozu vremena za BiH, za period  od 1.decembra 2022. do 28. februara 2023. godine, pogledajte i u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Zima Snijeg Padavine Agroprognoza Sezonska prognoza FHMZ


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.