Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 05.12.2022. 10:30

Povoljni uslovi za ozimine, kišovito i bez mraza

U prvom dijelu sedmice u Bosni se očekuje nešto više sunčanih intervala uz temperature iznad prosjeka zahvaljujući preovlađujućim južnim strujanjima.

Foto: Gordana Nastić
  • 103
  • 7
  • 0

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalno može pasti malo kiše na području Hercegovine, Krajine i jugozapada Bosne. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 17°C.

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, i narednih dana zadržat će se umjereno do pretežno oblačno sa mjestimičnom kišom koja bi mogla biti svakodnevna i izraženija u Hercegovini. 

Bez mraza

U prvom dijelu sedmice u Bosni se očekuje nešto više sunčanih intervala uz temperature iznad prosjeka zahvaljujući preovlađujućim južnim strujanjima. Jutarnje temperature u unutrašnjosti će biti između 1°C i 6°C, na jugu do 9°C. Maksimalne dnevne vrijednosti kretaT će se između 5°C i 13°C na jugu 16°C.

U periodu koji je pred nama neće biti opasnosti od mrazeva, stoga će i posijane ozimine, uz odgovarajući temperaturni režim površinskog sloja zemljišta, imati povoljne uslove za bokorenje.

Trodneva prognoza

Pretežno oblačno vrijeme sa kišom, preovladavat će i u naredna tri dana, od 6. do 8. decembra, u većem dijelu zemlje.

Jutarnje temperature od 4 do 10, na jugu do 12, a dnevna od 7 do 13, na jugu do 16 °C. U srijedu će dnevna temperatura biti nešto za stepen-dva niža, dok će u četvrak na jugu najviša dnevna dosezati 16 stepeni. 

U srijedu 07.12.2022., oblačno vrijeme sa kišom. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 12, a dnevna od 7 do 12, na jugu do 14 °C.


Tagovi

Agroprognoza Oblačno Kiša Mraz FHMZ


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.