Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugrožene farme
  • 12.12.2022. 09:00

Potop u selima oko Gradiške - ugroženo 400 goveda

Sedam farmi je odsječeno od puta u selu Sovjak u kojem je srušen i most, te naselju Jablanica

Foto: Udruženje mljekara RS
  • 235
  • 48
  • 0

Obilne padavine koje su od petka zahvatile sjever zemlje odnijele su jedan život, te uzrokovale velike probleme stanovništvu. Tijelo za sada nepoznatog muškarca pronađeno je pod nanosom zemlje prilikom uklanjanja klizišta na magistralnom putu Novi Grad – Prijedor. 

S problemima se bore i farmeri, posebno u selima oko Gradiške. Kako je saopćilo Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS nekoliko njih je bilo potpuno odsječeno od puta. 

Prema riječima Milidraga Gojkovića iz ovog Udruženja, situacija je prilično kritična. Pojedini farmeri su bili spremni i na evakuaciju. Most u selu Sovjak je srušen.

Ugožena goveda

Sedam farmi je, kako navodi, bilo odsječeno od puta u selima Jablanica i Sovjak. Ugroženo je više od 400 grla goveda u njima.

Srušen je most preko rijeke Jablanice, na putnom pravcu Donji Podgradci-Jablanica. Gradske službe saobraćaj su preusmjerile na alternativni putni pravac.

Ugroženo je više od 400 grla goveda

Ugrožena je i poljoprivredna mehanizacija, ali i ljetina, tj. hrana za stoku. Prilaz selima je sada omogućen samo šumskim putevima koji brzo propadaju zbog velike koncentracije saobraćaju. Farmeri strahuju i šta će donijeti snijeg.

Udruženje je pozvalo nadležne da preduzmu sve što se može da se olakša život u ovim selima. Posebno ističu da je potrebno je izvršiti adaptaciju mosta što prije ili staviti privremeni pontonski most do stvaranja uslova za izgranju novog. 

Iz RUCZ tvrde: Sve je pod kontrolom

Na terenu su od petka i pripadnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske koji su svoje kapacitete u ljudstvu i materijalno-tehničkim sredstvima ustupili Gradu Prijedoru i opštinama Kozarska Dubica i Novi Grad.

U Novom Gradu poplavljeno je ili zaplavljeno oko stotinu domaćinstava. Zbog visokog vodostaja Sane, proglašene su vanredne mjere zaštite od poplava. Kako su saopćili iz RUCZ situacija je pod kontrolom, te da će blagovremene informacije o promjenama stanja na terenu građani dobijati iz sredstava javnog informisanja. 


Fotoprilog


Tagovi

Poplave Gradiška Farme Ugrožena goveda Odsječena sela


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Stručnjak iz oblasti stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u domaćim i međunarodnim projektima iz poljoprivrednog sektora. Osnovne studije završio na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci, doktorske u Brnu (Češka Republika), postdoktorski u saradnji dva Norveška i Banjalučkim poljoprivrednim fakultetom. Autor više od 30 naučnih radova i šest knjiga iz oblasti proizvodnje mlijeka.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas