Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 22.05.2024. 10:30

Objavljena srednjoročna prognoza: Do kada će biti nestabilno?

Kiša iz proteklih dana je popravila vlažnost površinskog i dubljih slojeva zemljišta, a time će i poljoprivredne kulture imati mnogo bolje uslove za dalji rast i razvoj.

Foto: Foto baza/Nihad Mujačić
  • 176
  • 13
  • 0

Olujni sistemi su u protekla dva dana protutnjali sjeverom i sjeveroistokom naše zemlje, te iza sebe ostavili velike štete na usjevima. Prema trenutnim prognozama, nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima se očekuje do 26. maja.

U srednjoročnoj prognozi FHMZ-a, je navedeno da od 27. maja do kraja prognoznog perioda, 6. juna, raste vjerovatnoća za duže sunčane intervale, ali i dalje postoje izgledi za kraći lokalni pljusak. Najviše sunčanih perioda i najmanje padavina u cijelom prognoznom periodu očekuje se u Hercegovini.

Popravljena vlažnost tla, aktivne štetočine

Temperaturni uslovi iz prošle sedmice su bili povoljniji za ozime usjeve koji se nalaze u fazi cvjetanja, kao i za početne faze razvoja posijanih jarih poljoprivrednih kultura, kao i za zrenje i berbu pristiglog voće i povrća, ističe se u sedmičnom agrobiltenu RHMZ-a.

U toku je polaganje jaja i piljenje gusjenica prve generacije jabukinog i šljivinog smotavca. Kod ratarskih kultura u usjevima pšenice su prisutne biljne uši i larve žitne pijavice. Kod krompira se uočava prisustvo odraslih jedinki i položena jaja krompirove zlatice.

Promjenljivo vrijeme uz smjenu sunca i kiše pogoduje za infekciju prouzrokovačem čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke, a ponegdje je uočeno prisustvo simptoma plamenjače jabučastog voća i šljive. Kod vinove loze došlo je do pojave infekcije prouzrokovačem plamenjače, crne truleži i pepelnice vinove loze.

Čime zaštititi jabuku od čađave pjegavosti, krastavosti ploda i pepelnice?

Kiša iz proteklih dana je popravila vlažnost površinskog i dubljih slojeva zemljišta, a time će i poljoprivredne kulture imati mnogo bolje uslove za dalji rast i razvoj.

Rast temperatura

Kada je riječ o temperaturama, do 29. maja, u Bosni minimalne jutarnje će se kretati se od 10 do 15, u Hercegovini od 11 do 16 °C, danju u Bosni i Hercegovini od 22 do 27 °C, lokalno na jugu i sjeveroistoku do 30 °C.

Od 30. maja do kraja prognoznog perioda, očekuje se porast vrijednosti temperatura zraka, u Bosni tokom jutra od 12 do 17, u Hercegovini od 14 do 19, a u najtoplijem dijelu dana u Bosni do 28 u Hercegovini do 31 °C.


Tagovi

Srednjoročna prognoza Agroprognoza Vrijeme Kiša Pljuskovi Grmljavina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.