Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jabuke
  • 18.05.2024. 14:00

Čime zaštititi jabuku od čađave pjegavosti, krastavosti ploda i pepelnice?

Profesor fitopatologije Milan Ivanović ističe da, iako je najkritičniji period cvjetanje iza nas, i dalje postoji potreba za zaštitom plodova i listova.

Foto: Jovana Cvetković
  • 88
  • 20
  • 0

Jabuka je jedna od najzastupljenijih voćnih vrsta kod nas, a također se smatra da je izložena najvećem broju pesticidnih tretmana za razliku od drugih gajenih biljaka u svijetu. Trenutno se nalazi u fenofazi intenzivnog porasta plodova, a veličina plodova je u zavisnosti od sorte i geografskog područja, veličine lješnika, oraha ili veći.

Profesor fitopatologije na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu Milan Ivanović ističe da, iako je najkritičniji period cvjetanje iza nas, i dalje postoji potreba za zaštitom plodova i listova.

"Fitopatogene gljive nastavljaju da stvaraju sekundarni inokulum koji se raznosi vjetrom i kišnim kapima, pa je stoga neophodno nastaviti sa tretmanima, koji su, iako rjeđi nego tokom cvjetanja, podjednako bitni kako bi se sačuvala lisna masa i formirani plodovi. U ovom momentu interval tretiranja je 10 do 14 dana, mada može i češće, ako su padavine česte i intenzivne", kaže Ivanović.

Protektivni fungicidi

Kako dalje napominje, u ovoj fenofazi akcenat je na zaštiti listova i plodova od čađave pjegavosti i krastavosti plodova jabuke čiji je prouzrokovač Venturia inaegualis i pepelnice jabuke koju izaziva gljiva Podosphaera leucotricha, ali i drugih, manje značajnih prouzrokovača bolesti lista i ploda, Alternaria maliMonilinia fructigenaDiplodia sp.

Brojni su fungicidi dostupni u zaštiti jabuke (Foto: Milan Ivanović)

Danas postoje brojni i efikasni fungicidi u suzbijanju čađave pjegavosti i krastavosti ploda. Neki od njih su protektivni, tako da sprječavaju nastanak infekcije, a neki djeluju na patogena i izvjesno vrijeme poslije ostvarene zaraze.

"Od protektivnih fungicida koji djeluju na više mjesta u metbolizmu gljiva mogu se koristiti kaptan, ditianon", naglašava profesor fitopatologije.

Kako preduprijediti rezistentnost?

Prema Ivanovićevim riječima aktivne materije iz grupe ftalimida koje djeluju na "venturiju" su folpet i kaptan, iz grupe triazola koriste se difenokonazol, tebukonazol, tetrakonazol. Od anilinopirimidima koriste se ciprodinil i pirimetanil, kao i mnogobrojne međusobne kombinacije.

"Za suzbijanje prouzrokovača pepelnice na jabuci, mogu se koristiti fungicidi na bazi sumpora, difenokonazola, meptildinokapa, penkonazola, tetrakonazola, trifloksitrobina, krezoksimetila. Također, ova bolest se može suzbiti i kombinacijom, ditianona i piraklostrobina, izopirazama i difenokonazola, tebukonazola i fluopirama", napominje naš sagovornik i dodaje da prilikom izbora fungicida treba voditi računa o maksimalnom broju tretiranja tokom sezone.

Također, ističe da se u skladu sa antirezistentnom strategijom preporučuje kombinovanje fungicida različitog mehanizma djelovanja kako bi se preduprijedila pojava rezistentnosti.

Ulazimo u kritičan period

Što se tiče bakterioznih oboljenja svakako je najznačajnija bakteriozna plamenjača jabučastih voćaka čiji je prouzrokovač Erwinia amylovora.

Sačuvajte prinos od gubitaka

"Ulazimo u periodu godine kada se mogu pojaviti oluje praćene pojavom grada, nakon čega obično nastupa takozvana 'traumatska plamenjača' koja zapravo predstavlja jaku i brzu pojavu plamenjače nakon povreda koje su nastale djelovanjem grada. Situacija kod ove bolesti je složenija jer je izbor efikasnih preparata vrlo ograničen. Ove zaraze je gotovo nemoguće spriječiti bez protivgradnih mreža", kaže profesor i dodaje da ukoliko ne postoje mreže, a na površini lista i drugih organa se nalaze bakterije uslijed neadekvatne zaštite u prethodnom periodu, pojava bolesti nakon grada je neizbježna.

"Ipak, ukoliko je zaštita u ranijim fenofazama (početak vegetacije i cvetanje) izvedena adekvatno, inokulum to jest broj bakterija je znatno manji na biljkama pa će i zaraze biti slabije i rjeđe", završava Milan Ivanović.


Fotoprilog


Tagovi

Bolesti jabuke Čađava pjegavost Krastavost ploda Tretiranje jabuke Fungicidni tretman Milan Ivanović Broj tretmana Plamenjača jabuke


Autorica

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Vječno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.