Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Narodna prognoza
  • 10.03.2022. 09:00

Ne dajte da vas vrijeme iznenadi: Počinju Babine huke, a Marta je ćudljiva

Prema vjerovanju ovdašnjeg svijeta u "martu mora triput posoliti", odnosno pasti snijeg. Ukoliko ga ne bude, past će u aprilu. Babine huke, počinju nakon što udare tri džemra, i traju “od pola devete do pola desete” sedmice iza Božića

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 1.480
  • 281
  • 0

Vremenske prilike pogoduju radu na otvorenom, kažu meteorolozi, a poljoprivrednici se još odvajkad u ovom periodu spremaju za čišćenje njiva, sjetvu i sadnju. Zvanična prognoza kaže da bi se još danas trebalo zadržati oblačno vrijeme sa snježnim padavinama u Bosni, ali se već krajem dana očekuje razvedravanje, a sutra i sunce. 

Neka vas ove promjene ne čude jer je Baba Marta pokucala na vrata. Prema narodnom kalendaru od danas počinju Babine huke. To je vrijeme kada se u jednom danu više puta smijene kiša, snijeg i sunce uz udare vjetra. Ovaj period traje od 10. do 17. marta. 

Nevrijeme i kad mu nije vrijeme

Prema vjerovanju ovdašnjeg svijeta u "martu mora triput posoliti", odnosno pasti snijeg. Ukoliko ga ne bude, past će u aprilu. Babine huke, počinju nakon što udare tri džemra, i traju “od pola devete do pola desete” sedmice iza Božića. Period odlikuje vrlo nestabilno vrijeme, pa na polja krenite spremni, pogotovo ako su udaljena od vaših domova.

Iznenadna sesnježica nije neuobičajena (Foto: Depositphotos/FotoLesnik)

Često ovaj period nazivaju i marčane bure. Prema "Srpskom mitološkom rječniku", Baba Marta je pojam nastao kao personifikacija mjeseca marta, njegove varljive prirode i nepredvidivih meteoroloških prilika. Garantuje nevrijeme i kada mu nije vrijeme i sreće se kod gotovo svih slovenskih naroda.

Za ovaj period su karakteristične i Babine huke, kada iznenada i mimo reda zapušu studeni vjetrovi (huke) i zapada susnježica koja pravi „hljapavicu“ —blato sa snijegom.

Mitološka prošlost

Ime je nastalo po mjesecu martu, odnosno rimskom bogu rata Marsu. Zato je baba Marta oštra i okrutna po njemu, a topla i razdragana po proljeću koje najavljuje.

Legenda kaže da se ona prvi put razgnjevila kada joj je rimski kralj Numa Pompilije oduzeo mjesto prve dame u kalendaru, dodavši ispred nje još dva mjeseca. Od tada je, ta uvrijeđena starica, postala vrlo ćudljiva. Čas se u njoj budi ratni duh boga Marsa, pa se tako sveti šaljući na zemlju hladnoću, čas svojim toplim osmijehom donosi proljetnu radost, navodi “Politikin Zabavnik”.

Objavljena prognoza za proljeće - kada se očekuju mrazevi?

Prema narodnom vjerovanju, Baba Marta je oličenje proljeća, ponovnog rađanja, novih zamisli i neophodnosti sklada u prirodi i životu ljudi. Kad toga nema, ona na zemlju pošalje snijeg da opomene ljude kako treba da pripaze na ponašanje.

Zvanična prognoza 

Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić, navodi kako će sredinom marta neuobičajena studen uvjetovana izraženim sjeveroistočnim strujanjem polako početi popuštati.

"Od vikenda i naročito tokom iduće sedmice nas čeka i znatno više sunca. Međutim, kraće prodore hladnoće ne smijemo isključiti niti tokom prvog dijela aprila. Bilo kako bilo, oni koji su se zime zasitili - još malo strpljenja", poručuje Sladić.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda sutra će u većem dijelu zemlje prevladavati pretežno sunčano vrijeme. U centralnim i istočnim područjima Bosne magla ili niska oblačnost, koja se ponegdje može zadržati i veći dio dana. Jutarnja temperatura od -9 do -3, na jugu do 0, a najviša dnevna od 0 do 6, na jugu do 9 stepeni.

I prvi dan vikenda će biti sunčan, osim u kotlinama i uz riječne tokove gdje je moguća magla ili niska oblačnost. Sunce se neće dugo zadržati ni na istoku Bosnu, jer se već u poslijepodnevnim satima prognozira umjeren porast oblačnosti. Jutarnja temperatura od -10 do -4, na jugu do 0, a najviša dnevna od -1 do 5, na jugu do 8 stepeni.

U nedjelju u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim dijelovima malo do umjereno oblačno i sunčano. Jutarnja temperatura od -10 do -4, na jugu do 3, a najviša dnevna od 0 do 6, na jugu do 9 stepeni.


Tagovi

Babine huke Narodni kalendar Baba Marta Varljivo vrijeme Sunce Magla Oblačno


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.