Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FHMZ
  • 04.03.2022. 09:00

Objavljena prognoza za proljeće - kada se očekuju mrazevi?

Ukupna prognozirana količina padavina prema dostupnim materijalima trebala bi biti nešto niža u odnosu na višegodišnji prosjek. Pojava snijega je izvjesna

Foto: Depositphotos/Veneratio
  • 268
  • 21
  • 0

Prema prognoznim modelima, proljeće bi na prostoru Bosne i Hercegovine trebalo biti toplije u odnosu na prosječnu temperaturu zraka za period 1981.- 2010. godine. Najveće pozitivne anomalije očekuju se u maju. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena do velika i kreće se od 60 do 75 posto, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod BiH. 

U poređenju sa istim razdobljem prošle godine, proljeće 2022. će najvjerovatnije biti nešto toplije. Prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta koji će oboriti temperaturu zraka ispod prosječnih vrijednosti izvjesni su tokom čitavog posmatranog perioda. Pojava mrazeva moguća je najmanje do treće dekade aprila.

"Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tokom proljeća 2022. je do 18, a na području južne Hercegovine do dva mrazna dana", navode iz FHMZ.

Očekivane padavine

Ukupna prognozirana količina padavina prema dostupnim materijalima trebala bi biti nešto niža u odnosu na višegodišnji prosjekRaspored padavina bit će neujednačen, a najviše padavina prognozira se sredinom posmatranog perioda, od 1. mart do 31. maj. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti približno jednake kao na proljeće lani.

Proljeće će biti kao i lani (Foto: Naila Čaušević)

"Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju umjerenu (oko 50 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze. Pojava snijega je izvjesna, ali periode padanja snijega u ovom tipu prognoze nije moguće prognozirati", dodaju.

Iz FHMZ-a napominju da je prognoza padavina na duži vremenski period složenija i s manjom vjerovatnoćom za uspješnost u odnosu na prognozu temperature. 

Za vikend snijeg

Danas se u drugoj polovini dana očekuje slaba kiša u nizinama, a u višim područjima slab snijeg. Bez padavina u sjevernim područjima. Vjetar slab, prijepodne jugo. U drugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na istok i sjeveroistok. Dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 9, na jugu zemlje do 12 stepeni.

Prvog dana vikenda također će biti oblačno, a u većem dijelu zemlje padat će snijeg ili susnježica, na jugu kiša. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura većinom između -2 i 4, na jugu zemlje do 6, a najviša dnevna uglavnom između 1 i 7, na jugu zemlje do 11 stepeni.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme zadržat će se i u nedjelju. U Bosni sa sunježicom i snijegom. Jutarnja temperatura između -5 i 1, na jugu do 3, a najviša dnevna uglavnom između 1 i 7, na jugu do 11 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.


Tagovi

Agro prognoza Snijeg Vjetar Kiša Mraz Proljeće Padavine


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.