Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 07.06.2023. 10:30

Intenzivna kiša šteti usjevima i ometa zrenje ranog voća

Vrijeme je pogodovalo pojavi biljnih bolesti. Na usjevima krompira primijećeni su prvi simptomi plamenjače.

Foto: Depositphotos/ginasanders
  • 138
  • 56
  • 0

Toplotni uslovi u proteklom periodu su bili optimalni za sve poljoprivredne kulture, tako da su usjevi imali dobre uslove za rast, razvoj i ravnomjerno nicanje, te zrenje ranog voća kao što su jagoda i trešnja. Period iza nas obilježilo je nestabilno vrijeme, s čestim, ponegdje i obilnim padavinama.

Padavine su bile uglavnom pljuskovitog karaktera. Omogućile su dobru snabdjevenost zemljišta vlagom kako u površinskom tako i u dubljim slojevima.

Biljne bolesti i štetočine

"Međutim, intenzivna kiša nanosi štetu i ometa zrenje i berbu jagoda i trešanja, a pongdje su mogle dovesti i do polijeganja žita koja se nalaze u fazi cvjetanja i klasanja. Česte padavine dovele su i do pojave korova u usjevima, a ponegdje je moglo doći i do polijeganja livada, i ometala je kosidbu", navedeno je u Agrobiltenu RHMZ-a.

Vrijeme je pogodovalo pojavi biljnih bolesti. Jabučaste voćne vrste, osjetljive su na bakterioznu plamenjaču, kao i čađavu pjegavost lišća i krastavost plodova jabuke, zatim trulež koštičavog voća, kao i pepelnica vinove loze i drugih. Na usjevima krompira primijećeni su prvi simptomi plamenjače.

 

Koje mlijeko koristiti za paradajz i papriku?

Što se tiče biljnih štetočina, u zasadima šljive, jabuke i breskve registrirano je polaganje jaja prve generacije smotavca, a kod kruške odvija se piljenje larvi prve ljetne generacije obične kruškine buhe, dok je kod kukuruza uočeno prisustvo položenih jaja kukuruznog plamenca kod koga je u toku polaganje jaja prve generacije.

Rast temperatura

I u narednom periodu očekuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, koje će se zadržati i tokom predstojećeg vikenda. U Hercegovini će biti više sunčanijih razdoblja.

Ovo nas ljeto očekuje visok rizik od oluja i grmljavinskih nevremena?

Istovremeno će rasti temperature. Jutarnje će se kretati od 14 do 20 stepeni, dok će dnevne dosezati 27, a na jugu i do 30 stepeni Celzijusa.


Tagovi

Vrijeme Kiša Biljne bolesti Štetočine Polijeganje livada


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.