Proizvođači trešanja u Krajini su očajni. Zbog čestih kiša došlo je do pucanja plodova i slabog kvaliteta.
U prošloj godini rod trešanja i kvalitet plodova bio je izuzetan, kao i prosječna prodajna cijena koja se kretala od četiri do pet maraka po kilogramu.
Međutim, u ovoj godini situacija je sasvim drugačija. Dug period hladnijeg vremena, praćen visokom vlažnošću i čestim kišama, doveo je do onog čega su se proizvođači najviše plašili - pucanja plodova trešanja.
Do ove pojave došlo je naročito na sortama ranog zrenja kao što je, na primjer, Burlat koji prvi dospijeva na tržište, a zbog slatkoće i krupnijih plodova, uvijek ima dobru cijenu na tržištu. Iako su se proizvođači nadali da neće doći do pucanja, posljednje kiše dovele su do ove pojave zbog čega se, već sada, može utvrditi da će biti na gubitku i da će na policama prodavnica i marketa biti trešnje slabijeg kvaliteta.
Jedino što ostaje proizvođačima da urade jeste da plodove prerade u sok ili džemove jer sigurno neće doći do otkupa popucalih plodova. Ono što je najgore, kod njih vrlo brzo dođe do pojavljivanja simptoma truleži, Monilia fructigena, što stvara dodatni problem voćarima.
Najosjetljivije sorte su Bing, Burlat, dok su Van, Hedelfinger, manje osjetljive. Ipak, kada je visoka vlažnost, kod svih sorti dolazi do pucanja s tim što neke pucaju kod peteljke, a neke na vrhovima plodova.
Nažalost, mjere zaštite od pucanja plodova, nisu brojne. Najbolje rješenje je da se iznad stabala postave folije koje će spriječiti kišu da natapa plodove, ali je takva investicija preskupa za većinu voćara.
Postoje neka sredstva koja razvijaju film na površini ploda i dovode do manje popucalih plodova, ali nisu lako dostupna na našem tržištu.
Pesticidi, odnosno fungicidi, takođe ne pomažu mnogo, ali ih pojedini proizvođači koriste da spriječe pojavu truleži. Ovde treba biti oprezan jer se mora obratiti pažnja na karencu fungicida.
Genetikom još nisu stvorene sorte koje nisu osjetljive na pucanje plodova tako da voćarima ostaje samo da se nadaju boljim vremenskim prilikama. Problem je što se u plodu skrob pretvara u šećer zbog čega, ako su plodovi, to jeste kutikula vlažni, zbog razlike u pritisku, dolazi do pucanja.
Stradale hercegovačke trešnje, jagode i krompir, cijene će rasti
Inače, ova godina, iako je bilo i mrazeva, bila je obećavajuća za proizvođače trešanja jer je većina sorti imala dobru oplodnju. Iako je bio i jak napad trešnjine muve, kvalitet plodova bio je obećavajući.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor