Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere zaštite
  • 28.05.2023. 10:30

Ima li spasa za trešnje - šta sa popucalim plodovima?

Proizvođači trešanja u Krajini su očajni. Zbog čestih kiša došlo je do pucanja plodova i slabog kvaliteta.

Foto: Bojan Kecman
  • 469
  • 65
  • 0

U prošloj godini rod trešanja i kvalitet plodova bio je izuzetan, kao i prosječna prodajna cijena koja se kretala od četiri do pet maraka po kilogramu. 

Međutim, u ovoj godini situacija je sasvim drugačija. Dug period hladnijeg vremena, praćen visokom vlažnošću i čestim kišama, doveo je do onog čega su se proizvođači najviše plašili - pucanja plodova trešanja.

Veći dio roda će u preradu

Do ove pojave došlo je naročito na sortama ranog zrenja kao što je, na primjer, Burlat koji prvi dospijeva na tržište, a zbog slatkoće i krupnijih plodova, uvijek ima dobru cijenu na tržištu. Iako su se proizvođači nadali da neće doći do pucanja, posljednje kiše dovele su do ove pojave zbog čega se, već sada, može utvrditi da će biti na gubitku i da će na policama prodavnica i marketa biti trešnje slabijeg kvaliteta.

Vrlo brzo dođe do pojavljivanja simptoma truleži

Jedino što ostaje proizvođačima da urade jeste da plodove prerade u sok ili džemove jer sigurno neće doći do otkupa popucalih plodova. Ono što je najgore, kod njih vrlo brzo dođe do pojavljivanja simptoma truleži, Monilia fructigena, što stvara dodatni problem voćarima.

Najosjetljivije sorte su Bing, Burlat, dok su Van, Hedelfinger, manje osjetljive. Ipak, kada je visoka vlažnost, kod svih sorti dolazi do pucanja s tim što neke pucaju kod peteljke, a neke na vrhovima plodova.

Šta činiti?

Nažalost, mjere zaštite od pucanja plodova, nisu brojne. Najbolje rješenje je da se iznad stabala postave folije koje će spriječiti kišu da natapa plodove, ali je takva investicija preskupa za većinu voćara.

Postoje neka sredstva koja razvijaju film na površini ploda i dovode do manje popucalih plodova, ali nisu lako dostupna na našem tržištu.

Još nisu stvorene otporne sorte 

Pesticidi, odnosno fungicidi, takođe ne pomažu mnogo, ali ih pojedini proizvođači koriste da spriječe pojavu truleži. Ovde treba biti oprezan jer se mora obratiti pažnja na karencu fungicida. 

Nema otpornih sorti

Genetikom još nisu stvorene sorte koje nisu osjetljive na pucanje plodova tako da voćarima ostaje samo da se nadaju boljim vremenskim prilikama. Problem je što se u plodu skrob pretvara u šećer zbog čega, ako su plodovi, to jeste kutikula vlažni, zbog razlike u pritisku, dolazi do pucanja.

Stradale hercegovačke trešnje, jagode i krompir, cijene će rasti

Inače, ova godina, iako je bilo i mrazeva, bila je obećavajuća za proizvođače trešanja jer je većina sorti imala dobru oplodnju. Iako je bio i jak napad trešnjine muve, kvalitet plodova bio je obećavajući. 


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemovi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

Pucanje plodova trešnje Cijena trešnje Prerada trešanja Trulež plodova Monilia fructigena Zaštita trešnje Trešnja


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.