Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dugoročna prognoza
  • 06.06.2023. 18:00

Ovo nas ljeto očekuje visok rizik od oluja i grmljavinskih nevremena?

Meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu za nadolazeće ljeto. Ne piše nam se dobro

Foto: Depositphotos/olenka-2008
  • 130
  • 20
  • 0

Klimatološki je ljeto već počelo, a kalendarski nam stiže 21. juna. Šta od ovog godišnjeg doba možemo očekivati, objavio je globalni meteorološki servis AccuWeathere

Tyler Roys i Alan Reppert, viši meteorolozi u AccuWeatheru koji proučavaju vremenske prilike širom kontinenta više od tri desetljeća, pomno su proučili protekle godine i vremenske obrasce širom svijeta kako bi odredili glavne značajke vremena za nadolazeće razdoblje.

Prema njihovim prognozama, ljetno će vrijeme brzo početi diljem srednje i sjeverne Evrope, dok bi se u jugoistočnim područjima taj prijelaz mogao sporije odvijati.  

Kažu kako nadolazeće ljeto možda neće biti tako ekstremno toplo kao ranija, no moglo bi biti jednako izazovno zbog šumskih požara, razdoblja suše i oluja

Ranije ove godine u izvještaju koje je objavila Služba za klimatske promjene Copernicus detaljno je opisano kako je ljeto 2022. bilo najtoplije zabilježeno na evropskom kontinentu, čime je oboren prethodni rekord postavljen samo godinu dana prije. Ekstremno vrući vremenski uvjeti utjecali su na gotovo svaki aspekt života, a posebno je bila ugrožena Italija. 

Visoki rizik od oluja 

U ovoj prognozi ističu zonu od sjeverne Francuske do Njemačke, Poljske i balkanskih država kao najvjerojatniji koridor koji će se suočiti s češćim naletima padavina, a možda čak i teškim vremenskim uvjetima u usporedbi s ostatkom kontinenta.

Roys ističe da bi padavina trebalo biti blizu historijskog prosjeka za veći dio ove regije. Iako to zvuči kao dobra vijest za usjeve, prognozirane oluje bi mogle dovesti do štetnih posljedica

Prema karti AccuWeathera, visok rizik od oluja i grmljavinskih nevremena vrijedi za gotovo čitavu Bosnu i Hercegovinu, središnju, sjeverozapadnu i istočnu Hrvatsku te zapadnu Srbiju.

Meterolozi upozoravaju i kako bi sve moglo rezultati i poplavama. Značajne poplave predviđaju za cijelu Hrvatsku osim istoka i sjeveroistoka zemlje, kao i za gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu, jug Srbije, zapadno Kosovo, Crnu Goru Albaniju te sami zapad Makedonije. 

Na zelenim područjima su moguće poplave (Foto: AccuWeathere)

"Zona od sjeverne Francuske do Balkana je u najvećem riziku od vremenskih nepogoda u smislu grmljavinskih oluja koje mogu izazvati jake vjetrove i grad", rekao je Roys.

Visoki rizik oglašen je za čitavu Bosnu i Hercegovinu, dijelove Slovenije, Mađarske, Srbije i Crne Gore. 

Na Balkanu bi oluje mogle rezultirati iznenadnim poplavama jer padavine rastu iznad historijskog sezonskog prosjeka. Roys ipak naglašava da se tokom ljeta očekuju i razdoblja stabilnog vremena. Temperature bi mogle biti blizu ili malo iznad historijskog prosjeka u cijeloj regiji tokom ova juna, jula i avgusta. 

Na jugu i dalje vruće

U dijelovima Španije i Portugala suša i toplo vrijeme nastavilo se i ovog proljeća. No, ipak se očekuje da će ekstremne vrućine biti rjeđe širom kontinenta u usporedbi s prijašnjim godinama.

"Bit će vruće, posebno od Pirenejskog poluotoka do južne Francuske i sjeverne Italije, ali ekstremna rekordna vrućina od prošlog ljeta vjerojatno se neće ponoviti", rekao je Roys.

Očekuje se da će biti suše i toplije, u usporedbi s historijskim prosjekom, u sjevernoj polovini kontinenta, uključujući Irsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Skandinaviju. "Postoji rizik da se u Skandinaviji ponovi 2018., kada je dugotrajno toplo i suho vrijeme uzrokovalo izbijanje šumskih požara širom regije", rekao je Roys i dodao da se to područje teško može nositi s takvim vremenskim uvjetima.


Tagovi

Dugoročna prognoza Hrvatska Srbija Bosna i Hercegovina Meteorološki servis AccuWeathere Ljeto 2023 Prognoza za ljeto


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...