Stigao nam je i februar. Sunčano i toplije vrijeme ovih dana mnogima stvara nervozu i rado bi pohrlili u vrt, no ipak treba biti na oprezu.
Polako, ali sigurno stigao nam je februar. Iako su temperature posljednjih dana više bile proljetne nego zimske, one će se u narednim danima sniziti. Pri tlu će vrijednosti temperatura na kopnu imati negativan predznak, što znači da će se spuštati ispod tačke smrzavanja.
Ukoliko još niste, prvi korak je da provjerite sjeme od prošlih godina te nabavite ono koje vam nedostaje. Onom starom svakako prije sjetve provjerite klijavost.
Nadalje, ukoliko ćete proizvoditi vlastiti rasad, vrijeme je za nabavku supstrata, ali i raznih posudica, alata te svega što će vam biti potrebno. Kod nabavke supstrata birajte kvalitetne sa dovoljno hranjivih tvari za početni rast mladih biljaka. Ako je on lošeg kvaliteta, mogu se pojaviti štetočine (mušice, male bijele ličinke koje jedu korijen presadnica) i razna oboljenja koje uzrokuju zaostajanje u rastu i razvoju, pa čak i propadanje biljaka.
Čim vrijeme dozvoli, na otvorenom možete posijati bob, rani grašak, bijeli luk, crveni luk, rukolu, rotkvice, matovilac, razne salate, a krajem mjeseca i špinat te blitvu.
Prilagodite se vremenskim uvjetima, no preporuke su da je optimalan trenutak kad se zemljište zagrije na 5 °C. Ovo su kulture koje ne podnose visoke temperature i ranom sjetvom osiguravamo visoke prinose. Osim toga, rana sjetva omogućuje izbjegavanje bolesti i štetočina koje ih napadaju, poput hrđe graška, lukove muhe...
Savjetuje se da se bijeli luk sadi na osunčano mjesto i dobro drenirano zemljište. Rotkvice sijte u kontinuitetu, svake dvije sedmice jer ćete tako uvijek imati svježe za berbu. U povoljnim uslovima već nakon mjesec dana one su spremne za berbu.
Popis poslova koje možete obaviti unatoč ovom hladnom vremenu kako bi spremni dočekali novu sezonu
Špinat i blitva najbolje uspjevaju kada se uzgajaju nakon kupusnjača, paradajza i krastavca. Niču već na temperaturi od 4ºC, a mlade biljke su otporne na kratkotrajne mrazeve do -7ºC. U južnim područjima se sjetva obavlja u februaru na otvorenom, na kontinentu se siju u negrijanim plastenicima.
Pred kraj februara, ako vrijeme dopusti i zemlja ne bude prevlažna, možete posaditi i lukovice cvijeća.
Ako imate vlastito sjeme, prvo obavite aktivaciju sjemena i dezinfekciju kako bi brže proklijalo i niklo. Posebno je to važno za sjeme paprike koja poslije ovakvog tretmana u optimalnim uslovima niče za deset dana. Od svih vrsta povrća ona je najzahtjevnija. Optimalna temperatura za nicanje je oko 28ºC.
U ovom mjesecu obavlja se i sjetva celera, jer sporo niče i ima dugu vegetaciju. Krajem mjeseca siju se čili i slatke paprike, paradajz, patlidžan, krastavac za uzgoj u plasteniku. Važno je napomenuti da sjemenu patlidžana treba više vremena da proklija i nikne - oko petnaest dana.
Dobro osvjetljenje u ovom mjesecu može biti ograničavajući faktor za uzgoj presadnica jer manje svjetlosti znači izduživanje mladih biljčica. U proizvodnji rasada treba osigurati dodatno osvjetljenje pomoću rasvjetnih tijela, a biljke ne smiju biti pregusto posijane, no uvijek posude u kojima ste posijali sjeme možete staviti na prozorske daske. Nemojte ni previše zalijevati kako sjeme ne bi strunulo, a postoji i opasnost od razvoja gljivičnih oboljenja.
Oprez, ne žurite sa sjetvom presadnica povrća koje ćete saditi u vrtu kada prođe opasnost od mraza, odnosno u prvoj dekadi maja - nju treba obaviti tijekom marta.
P.S. ne zaboravite označiti u koju ste posudu posijali koje sjeme kako bi kasnije znali biljke dobro rasporediti u vrtu.
Šta ćete vi sijati ovaj mjesec? Hoćete li proizvoditi vlastiti rasad ili ćete presadnice kupiti? Pišite nam u komentarima ispod teksta! Sretno!
Tagovi
Autorica