Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja lukovica
  • 07.02.2021. 10:00

Početak februara je pravo vrijeme za sadnju lukovica

Dalije, kale, kane, hoste, ljiljani, begonije samo su neke od vrsta lukovica koje se sade u proljeće, a cvjetaju tokom ljeta i sve do kasne jeseni.

Foto: Depositphotos/OlgaPonomarenko
  • 1.945
  • 402
  • 0

Kada narcisi, tulipani, jagorčevine, muskari, zumbuli završe sa cvjetanjem, na scenu stupaju lukovice koje će cvjetati tokom ljeta i do kraja jeseni. One koje sadimo u proljeće nisu zahtjevne, a uljepšaće svako dvorište, baštu, balkon, terasu ili osunčan prozor.

Prilikom kupovine ili odabira, trebamo se odlučiti za one koje nemaju oštećenja, nisu nagnječene, na njima nema tragova truleži ili drugih oboljenja niti ozljeda od štetočina. Ovojnice treba da su im suve, sjajne i bez znakova izloženosti suvišnoj vlazi - to ćete znati na osnovu promjene boje na njima.

Zaštititi ih od izmrzavanja

Sadnja se obavlja od početka februara do kraja marta ili sredine aprila, u zavisnosti od vremenskih prilika i vrste. Ukoliko ćemo ih saditi u predstojećem periodu, imamo na raspolaganju raznovrsne vrste i sorte. Sade se kad prođe opasnost od izmrzavanja i dok su još u fazi mirovanja. Vrlo je jednostavno obaviti, ali treba ispoštovati neke zahtjeve.

Prije svega trebalo bi odabrati ocjedito zemljište. U previše vlažnom i zabarenom lukovice propadaju, najčešće zbog pojave truleži. U zavinosti od vrste birajte osunčana ili polusjenovita mjesta. Izbjegavajte terene koji se nalaze u potpunoj sjeni.

Dubina i promjer sadne rupe zavise od krupnoće lukovice, kao i od dimenzija buduće biljke. Za sve je karakteristično da je neophodno iskopati dovoljno veliku i duboku, koja se napuni kompostom ili nekim drugim organskim đubrivom izmješanim sa zemljom. Većini lukovica će odgovarati sadnja na dubinu dva do tri puta veću od njihove visine. To će im obezbjediti optimalne uslove, spriječiće isušivanje i zaštititi ih od eventualnog izmrzavanja.

Otporne na bolesti

Dalije, gladiole, frezije, ljiljani, kale, kane, begonije, hoste, krokosomije samo su neke od ukrasnih vrsta koje možemo posaditi u proljeće.

Kane su veoma česte ukrasne biljke u našim dvorištima. Osim lijepih cvjetova i velikih zelenih listova, odlikuju se i dobrom otpornošću na oboljenja. Najbolje ih je saditi u grupama kada njihova ljepota dolazi do izražaja.

Razne hoste će odlično podnijeti polusjenu. One traže nešto vlažnije zemljište u odnosu na većinu lukovica. Odgovara im da se tlo oko njih malčira.

Za razliku od njih krokosomije vole Sunce. Cvjetne stabljike mogu biti veoma visoke, do tri metra. Cvetovi su najčešće crveni, žuti ili narandžasti.

Gomolji i lukovice imaju najljepše cvatove!

Ljiljani plijene pažnju svojim atraktivnim cvjetovima. Ove trajnice najbolje je saditi u grupi. Danas postoje mnogobrojne sorte koji se razlikuju po visini i boji. Najčešće su dvije vrste: orijentalni i azijski. Na našim terenima uglavnom se uzgajaju orjentalni ljiljani. Azijski cvjetaju ranije, cvjetovi su im manjih dimenzija i nemaju intenzivan miris. Osim toga, cvjetne stabljike su čvršće i nije im potrebna armatura da ih pridržava.

Dalije su najpopularnije lukovice koje cvjetaju u nastupajućim mjesecima. Ova vrsta voli osunčana mjesta i tlo bogato humusom. Stvoreno je mnogo različitih sorti i hibrida dalija koje se razlikuju po visini, obliku i boji cvjetova.

Begonije su veoma izdržljive. Sade se tokom proljećnih mjeseci, a odgovara im polusjena i malčirana zemlja. Cvjetovi lukovičastih begonija mogu biti jednostruki ili puni. Čim se pojave iznad površine zemlje brzo rastu.


Tagovi

Sadnja lukovica Proljećna sadnja Ocjedito zemljište Organsko đubrivo Ukrasne biljke Cvjetne stabljike


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.