Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u avgustu
  • 30.07.2020. 18:00

Vrt u avgustu: Mjesec berbe, ali i sjetve, njege i radova

Avgust je mjesec intenzivne berbe dozrelih plodova. Međutim i dalje nas čeka zalijevanje, okopavanje i briga oko biljaka, a neke povrtne vrste mogu se sijati. Cvijeće i ukrasne grmove treba nastaviti njegovati, a vrijeme je i za sakupljanje sjemena povrća i cvijeća za iduću godinu.

Foto: Depositphotos/thierrydu47
  • 4.494
  • 748
  • 0

I dok dani bivaju sve kraći postaje očigledno da nam dolazi avgust - mjesec izobilja u vrtu. Konačno je stiglo vrijeme da se više pozabavimo berbom nego radovima, iako u bašti uvijek ima posla. Ako i osmi mjesec bude kao ovaj - red sunca, red kiše, vlažnost zraka će biti visoka što nikako ne pogoduje biljkama. Ipak, prema prognozama, čini se da nas ipak očekuje sušni period pa će biljke trebati i više vode.

Zalijevajte i štitite biljke od bolesti i štetočina

Radove mogu ometati i ljetni pljuskovi, grmljavine, ali i oluje koje često donesu grad pa samim tim i štetu za biljke. Ukoliko je povišena vlaga zraka, na povrću se često javljaju i gljivična oboljenja poput sive plijesni, pepelnice i plamenjače pa ih zaštitite na vrijeme. Od štetočina treba napomenuti da se krompirova zlatica seli sa ovog povrća na papriku, patlidžane i paradajze pa pripazite na to.

Revni, a neiskusni: Napumpaju hladnu vodu u kantu s ružom i s visine poškrope - sve

Ako je tlo suho, zalijevajte biljke, ali pazite da to ne činite po listovima i plodovima kako ne bi stvorili idealne uslove za pojavu bolesti. Dakle, zalijevajte biljke pri zemljištu, oko korijena, a kako bi zadržali vlagu biljaka, možete ih malčirati slamom, sijenom, piljevinom i sličnim materijalima. Treba napomenuti i da je prilikom zalijevanja bolje jednom nedjeljno dobro natopiti tlo nego zalijevati svaki dan po malo.

Vrijeme je za berbu ukusnih plodova

U avgustu se bere niski grah, mahune, tikvice, kupusnjače, krastavci i paprika, a konačno dozrijeva i paradajz pa se može krenuti sa kuhanjem sosa i raznih umaka koji će nam služiti za pripremu ukusnih jela tokom narednih mjeseci. Dozrijevaju i patlidžani, dinje, lubenice, ali i kukuruz šećerac koji se može kuhati ili peći, a njegov ukus vratiti će nas u djetinjstvo.

Ovo je i vrijeme sakupljanja sjemena različitog povrća kako biste bili osigurani iduće godine. 

Kako najbolje sačuvati sjeme paradajza?

Kada se osuše cime krompira (nadzemni dio stabljike), on se vadi, a kako bi vam bilo lakše, radite to dan ili dva nakon kiše kada je tlo mekše. Takođe, kreće i vađenje luka, cikle, mrkve i peršina, a njih prije skladištenja dobro osušite i čuvajte na tamnom i suhom mjestu.

U voćnjacima dozrijevaju ukusni plodovi breskvi, nektarina, krušaka, ali i ljetne sorte jabuka. Od bobičastog voća tu su aronije, kupine, a još se može naći i neka malina. Od ovih ukusnih plodova mogu se praviti pekmezi, džemovi i kompoti.

Šta se može sijati i saditi?

U drugoj polovini avgusta, kada temperature malo padnu i bude više kišnih dana, možemo planirati i kasnoljetnu sjetvu biljaka kojima neće smetati ako ih u septembru i oktobru zahvati malo jesenjih kiša i svježine. To se prije svega odnosi na lisnato povrće kao što su radič, salata, špinat i blitva. Osim njih mogu se posijati peršin, mrkva, endivija, luk, matovilac, poriluk. Zatim, sade se i kupus, kelj, brokula te karfiol.

Kraj jula idealan je za ljetnu sjetvu velikog broja povrća

Korovi rastu uprkos žegi i vrućini, a dovoljna im je samo jutarnja rosa da nastave sa rastom. Stoga je važno biljke okopavati kako bi se zemljište prorahlilo i uništili korovi, a biljke treba ogrnuti.

Posvetite brigu cvijeću i ukrasnom grmlju

U ukrasnom dijelu vrta kao i prošlog mjeseca redovno uklanjajte ocvale cvjetove ukrasnom grmlju, ljetnicama, trajnicama i ostalom cvijeću kako bi što duže cvjetalo. Ne zaboravite ih prihraniti i redovno zalijevati, a cvjetnjake plijeviti da se korovi ne osjemene. U avgustu možete reznicama razmnožiti zimzeleno ukrasno grmlje, posebno ako vam se staro osušilo pa treba popuniti prazninu u vrtu koja je tako nastala.

Prikupljajte zrelo sjeme jednogodišnjega cvijeća i sačuvajte ga. Dakle, odrežite glavice cvijeća sa sjemenom, a nakon toga ih stavite u papirnatu vrećicu i odložite na suho mjesto, samo vodite računa da se sjeme ne presuši. Nakon nekoliko dana otvorite vrećice, odvojite sjeme od cvjetne glavice pa sjeme vratite u vrećicu i čuvajte ga na suhom i prohladnom mjestu.

Sakupljajte začinsko bilje

Tokom ovog mjeseca možete sakupiti začinsko bilje i staviti ga u teglice ili posaditi u saksije, kako bi vam tokom cijele jeseni i zime bili nadohvat ruke, a može služiti i kao ukras u domu.

Začinsko bilje i povrće - dobri susjedi u bašči

Krajem mjeseca preporuka je prihraniti travnjak kako bi se podstakao rast i busanje trave u jesenjem i zimskom periodu. Takođe, može se posijati i novi.


Tagovi

Avgust Radovi u avgustu Radovi u vrtu Sjetva Berba Njega


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kritično je: Dugotrajna suša i rekordne temperature imaju vrlo negativan utjecaj na Sredozemlje, stoji u najnovijem izvješću Zajedničkog istraživačkog centra Komisije (JRC).
Uskoro više!