Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kako zalijevati
  • 11.07.2020. 12:00

Revni, a neiskusni: Napumpaju hladnu vodu u kantu s ružom i s visine poškrope - sve

Postoji nekoliko pravila kod zalijevanja bašče i treba ih se držati ako planirate što pojesti iz svog vrta.

Foto: Depositphotos/macor
  • 10.455
  • 1.425
  • 0

Duša me boli kada ovih dana gledam pojedine vrtlare bez iskustva kako zalijevaju svoje bašče. Mnogima od njih je ovo prvi vrt u životu, možda izazvan i korona krizom. Kad god mogu, upozorim ih, ali evo i za sve one do kojih ne mogu izravno doprijeti. 

Pokušat ću biti slikovita. 

U našem urbanom vrtu imamo nekoliko pumpi za vodu na koju se većina sjati predvečer, već oko 6, 7 sati jer, u 8 kreću gristi komarci pa svi žele zalijevanje obaviti prije tog časa. 

Kad imam vremena dići glavu i gledati tko što radi (nije da sam zabadalo, ali primjetim), vidim revne sugrađane kako u najboljoj namjeri doslovno uništavaju svoje rajčice, krastavce, tikvice, paprike... koje su marljivo i uz puno truda proljetos sadili. 

Nepravilnim zalijevanjem šokirate povrće

Što rade? Napumpaju hladnu vodu u svoje kante s ružom i onda onako s visine, poškrope sve - i listove, i cvijet, plodove, pokoju pčelu koja se ondje našla, a najmanje dobije dio kojem je najpotrebnije - zemlja uz sam korijen. 

Još i sad imam traume iz onog dijela djetinjstva kada me se učilo kako se zalijeva bašča. Postojalo je nekoliko pravila: 

  • Hladnu vodu možeš koristiti za jutarnje zalijevanje
  • Ako ćeš zalijevati navečer, koristi odstajalu vodu (ako je prevruća, rashladi ju)
  • Ako već moraš navečer zalijevati hladnom vodom, čekaj da se zemlja malo prohladi - što kasnije to bolje 
  • Nikad, ali nikad ne zalijevaj po lišću - što više uz zemlju i što više uz korijen

Kroz život sam naučila još njih: 

  • Između redova paradajza i paprike dobro je napraviti kanaliće (najbolje pri zagrtanju) i vodu sipati u njih - dobro ih natopiti
  • Bolje je zalijevati navečer jer tada voda ne ispari tako brzo kao uslijed dnevne vrućine, a i smanjuje se mogućnost stvaranja mikroklime za razvoj bolesti (plamenjača, pepelnica)
  • Biljke je dobro na vrijeme zagrnuti i malčirati (posebno krastavce i tikvice) jer to zadržava vlagu i prozračuje zemlju
  • Ostaviti dio korova uz bilje, njihov korijen čuva vlagu, a ono pravi sjenu. Paprike posebno vole biti malo zakorovljene tako da, ne treba biti 'picajzla' u bašči ako baš nisi Sheldon Cooper ili Monica Geller
  • Bolje je 'momački' zaliti jednom do dva puta tjedno (ako je prevruće i presuho) nego 'piškiti' po zemlji svaki dan. Tako se korijen razvija dublje do onih dijelova tla u kojem ima vlage i kada mi mislimo da je suho do središta zemlje. Kod tikvice i krastavaca je priča drugačija jer oni imaju plitak korijen. Zato njih ili češće zalijevajte ili malčirajte u debelom sloju. 

Koje su najčešće pogreške pri uzgoju paradajza?

Navodno ima još jedan trik kojega sam danas pročitala - kako provjeriti jeste li dovoljno zalili. 

Pola sata nakon uobičajenog zalijevanja, u blizini iskopajte rupu od 20 cm. Ako je zemlja unutar rupe suha, niste napravili dobar posao. Ako je ondje zemlja vlažna, dobro ste zalili. 

Dugo toplo ljeto je već počelo i čini se da ćemo na jesen svi imati dobro razvijene mišiće ruku i leđa. No, da bi se nečega i najeli, zalijevajmo vrt "kako Bog zapovijeda". 


Tagovi

Pravilno zlijevanje Koliko često Zalijevanje povrća Uzgoj paradajza Uzgoj paprike Uzgoj krastavaca Voda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.