Kopriva, maslačak, srijemuš, bokvice su najbolji izbor, ali za njima ne zaostaju ni mladi izdanci japanskog dvornika
Proljeće donosi obilje biljaka koje možemo iskoristiti za pripremu ukusnih jela. Jestive divlje biljke su važan izvor hranjivih i korisnih materija koje će okrijepiti organizam poslije zime.
Njihova prednost je što su lako dostupne, ali ih treba brati daleko od saobraćajnica i bilo kakvih onečišćenja. Najbolje je da berbu obavite što dalje u prirodnoj sredini. Prilikom berbe morate biti potpuno sigurni da prepoznajete biljke i da li zakonska regulativa dozvoljava branje i sakupljanje određene vrste. Ne uništavajte cijelu biljku, omogućite im da nastave dalje rasti.
1. Kopriva Urtica dioica je svima dobro poznata i omiljenija proljetna namirnica. Bogata je željezom, krijepi i čisti organizam od otrova. Beru se mladi, sočni listovi koji ne žare.
Kao namirnica u kuhinji je svestrana. Alternativa je upotrebi špinata i blitve. Od nje se pripremaju supe i razna variva, pite, jela s jajima, pohuje se. Od nje se pravi ukusan čips, ljekovit čaj, čak i pivo. Kada se svježe ubrani listovi blanširaju, prokuhaju, gube moć žarenja. Ne zaboravite rukavice kada pođete u berbu.
2. Maslačak Taraxacum officinale je svima poznata jestiva vrsta. Beru se mladi listovi koji se mogu koristiti svježi u salatama ili u raznim jelima gdje se termički obrađuju. Veoma su cijenjena zamjena za mlado zelje. Korijen se koristi kao zamjena za kafu ili u receptima gdje se koristi korjenasto povrće. Berbu listova i vađenje korijena obavite prije cvjetanja. Cvjetovi su mu također ukusni i koriste se u salatama.
3. Divlji bijeli luk, medvjeđi luk ili srijemuš Allium ursinum je šumska divlja i veoma ljekovita biljka (naslovna fotografija, op.ur.). Prepoznaje se po intenzivnom mirisu na bijel luk, ali ga često zamjene s otrovnim đurđevkom Convallaria majalis.
Srijemuš možete uzgojiti i u bašči, a kod branja budite jako oprezni!
Beru se mladi listovi koji se stavljaju u salate, a li se od njih pripremaju pesto, juhe, variva, pite, fil za punjena peciva. Često se kombinuje s jajima i sirom.
4. Japanski dvornik Reynoutria japonica je veoma invazivna vrsta. Od kako je unijet brzo se raširio. Raste izuzetno brzo, 3 cm dnevno. Jak je kompetitor, odnosno potiskuje druge biljke sa staništa i brzo se šiti. Može da probije beton.
Međutim, njegovi mladi izdanci koji izgledaju poput špargle, su odlična zamjena za rabarbaru. Praktično je može zamijeniti u svim receptima u kojima se koristi. Mogu se jesti sirovi ili kuhani. Od njega se priprema ukusan džem, a u kombinaciji sa đumbirom dodaje se u votku.
5. Bokvice ili trputac Plantago major i Plantago lanceolata su korovske biljke koje lako prepoznajemo. Listovi se mogu koristiti tokom cijele godine, a ne sami u proljeće. Međutim, u proljeće su najmekši i najsočniji i to je najbolji trenutak da u njima uživate. Mlade listove možemo dodati u salate, a odlična su zamjena za kupus i kelj.
Pored ovih biljaka ne zaboravite divlje šparoge, listove kiselice, mrtvu koprivu, mišjakinju i brojne druge vrste koje ne samo da su ukusne već doprinose vašem zdravlju.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)
Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Korijen je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacijske sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s bijelim mliječnim sokom.... Više [+]Tagovi
Autorica