Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 16.08.2016. 12:00

Bokvica - lijek iz prirode

Bokvice (trputci) su izuzetno korisne biljke. Njihova ljekovitost je poznata od davnina, a koriste se za liječenje mnogih oboljenja.

Foto: Pixabay.com
  • 12.302
  • 185
  • 0

Za većinu ljudi bokvica je neugledan korov, ali je istina drugačija. Ove male, neugledne biljke su pravi izvor zdravlja. Postoji preko 250 različitih bokvica i sve pripadaju porodici Plantaginaceae. Poznate su pod različitim nazivima: bokvica, trputac, bukvica, žilovka, žilovlak, konjska rebra, paskavica, končula. U narodnoj medicini najčešće se koriste:

  • velika ili ženska bokvica Plantago major,
  • mala bokvica Plantago minor,
  • muška uskolisna bokvica Plantago lanceolata.

Sve tri bokvice se koriste u narodnoj medicini, ali najviše se koristi širokolisna velika bokvica.

Bokvice rastu uz puteve, staze, ograde, u dvorištima kuća, livadama, pašnjacima, oranicama. Mogu biti jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje. Listovi su sakupljeni u obliku rozete na površini tla i mogu biti jajasti, eliptični s dužim peteljkama ili uski i dugi s kraćim peteljkama. Cvjetovi su sakupljeni i zbijeni u cilindričnu cvast. Cvijeta tokom ljeta, od jula do oktobra. Jedna biljka može dati preko 5.000 sjemenki. Razmnožava se sjemenom koje se lako osipa i klija tokom jeseni i proljeća.

Sakupljeno lišće se dobro opere, prosuši i uklone peteljke - ostavlja se samo mali dio peteljke. Lišće se raširi u tankom sloju i suši na prozračnom i sjenovitom mjestu ili se suši na temperaturi od 50 do 60°C. Osušen list je bez mirisa i ima gorak okus. Dobro uskladišten može se čuvati 2 godine.

Korijen se iskopa i očisti. Suši se nanizan na konac.

Ljekoviti su svi dijelovi biljke: korijen, lišće, sjeme. Listovi se sakupljaju sve dok biljka cvijeta, a korijen tokom cijele godine. U ljekovite svrhe se najčešće koristi lišće za rane, obloge, protiv stomačnih i plućnih oboljenja. Prije upotrebe treba konsultovati ljekara, jer postoje oboljenja kod kojih nije preporučljivo koristiti bokvicu i preparate od nje (prekomjerena proizvodnja želučanog soka, određene vrste ulkusa i slično). Ne preporučuje se dugotrajna i pretjerana upotreba bokvice jer može dovesti do zgrušavanja krvi i tromboze.

Bokvice sadrže tanine, pektine, gorke materije, minerale, vitamine, posebno vitamin C, alantoin, fitoncide, limunsku kiselinu.

Upotreba bokvice u narodnoj medicini

Bokvica je univerzalni lijek za ljude. Ona savršeno uklanja upale, odličan je antiseptik, liječi rane i oštećenja na koži, koristi se kod oboljenja želudca i dvanaestoplačnog crijeva, kod bolesti disajnih organa, olakšava iskašljavanje sluzi i umiruje nadražaj disajnih puteva, čisti krv i sistem krvotoka, snažno detoksikuje cijeli organizam, ima povoljan učinak na jetru i bubrege.

List bokvice se od davnine upotrebljava u narodnoj medicini. Svježi listovi bokvice se dobro operu, zgnječe prstima i stavljaju na mjesto uboda insekata, opekotina, ogrebotina, posjekotina, raznih rana, uboja. U nekim krajevima svježi list kratko zagriju iznad upaljača i tako pripremljen privijaju. Rane tretirane svježim listovima bokvice brzo zacjeljuju, a čirevi sazrijevaju i nestaju. Sluzavi sok iscjeđen iz sviježeg lišća nakapan na ranu zaustavlja krvarenje, ubrzava zarastanje, sprečava upalu i ublažava bol.

Oblozi od svježeg lišća relaksiraju i hlade noge nakon dugog i napornog pješačenja.

Kod uboda insekata može se koristiti i oblog od sveježe iscjeđenog soka iz lišća.

Zahvaljujući alantoinu, materiji koja stimuliše rast i obnovu ćelija, koristi se za liječenje stomačnih, disajnih i kožnih oboljenja. Veoma je korisna kod obnove unutrašnje sluzokože.

Sviježi sok od lišća bokvice

Svježe iscijeđen sok, kada se uzimaju 2 do 3 supene kašike tokom dana, liječi od katara dušika, disajnih puteva i crijeva, žgaravice, hronične upale sluzokože debelog crijeva i želuca, smanjuje kiselost.

Sok se priprema od svježih listova koje je potrebno dobro oprati i prosušiti. Listove je potrebno samljeti i iscijediti sok. Dobijeni sok pomiješati s medom u odnosu 1:2. Miješati sa drvenom ili plastičnom kašikom. Čuvati u frižideru. Ovaj sok se uzima 3x tokom dana, ujutro, popodne i uveče. Ne konzumirati ga na prazan želudac.

Ovu terapiju koristiti maksimalno 30 dana. Uz ovaj sok dobro je piti i čaj od kantariona i slatkog korijena.

Sirup od bokvice

Zima je vrijeme prehlada, kašlja, virusnih infekcija. Za ublažavanje simptoma i liječenje može se koristiti sirup pripremljen od svježih listova bokvice i smeđeg šećera. Ovaj sirup je odličan lijek protiv bolesti grla i pluća.

Sirup se priprema u staklenoj posudi u koju se naizmjenično slažu svježi listovi koje smo prethodno izgnječili i smeđi šećer. Staviti 3cm zgnječenog lišća, dobro ga sabiti i posuti ga sa smeđim šećerom da ga bude 1cm iznad lišća. Nastaviti ovako slagati bokvicu i šećer do vrha posude. Ostaviti preko noći da se slegne i sutra nadopuniti posudu na isti način. Posudu dobro zatvoriti i pospremiti na mračno mjesto sa stalnom temperaturom. Najbolje zakopati u zemlju. Nakon 3 mjeseca sirup je spreman za upotrebu. Potrebno ga je procijediti. Postoji i verzija soka po kojoj se sadržaj posude nakon 3 mjeseca prokuha i tek poslije toga koristi.

Bokvica u prehrani ljudi

Ova mala, neugleda biljka je od davnina korištena u ishrani ljudi kao salata, u varivima, supama, od njenog lišća se priprema pire. Odlično se slaže sa lišćem maslačka, bundevom, palentom.

Uskolisna bokvica pomaže kod odvikavanja od pušenja, smanjuje želju za duvanom i odlično detoksikuje pluća i cijeli organizam.

Bokvica se koristi u liječenju raznih kožnih oboljenja, lišajeva, akni, bubuljica, mitesera. Tretiranjem lica svježim sokom od bokvice smanjuju se iritacije, crvenila i upale kože, čiste se pore.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Trputac Bokvica Ljekovito bilje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.