Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bundeva
  • 30.10.2023. 07:30

TOP 10 načina kako iskoristiti bundevu

Odlikuje se malom energetskom vrijednošću, ali sadrži brojna korisna hraniva. Mi vam donosimo deset prijedloga, a vi nam pišite svoje

Foto: Depositphotos/ada_tom
  • 207
  • 39
  • 0

Teško je zamisliti jesen bez bundeva. Ovo svestrano povrće može da se koristi na brojne načine, tome doprinose njene nutritivne vrijednosti. Sadrže proteine, masti, ugljikohidrate, vlakna, vitamine, posebno A, C, B kompleks. Od minerala imaju najviše kalija i bakra.

Energetski su siromašne i u 100 g imaju do 20 kcal. Sadržaj vode se kreće do 90 posto. Cijenjene su u gastronomiji, ali i u narodnoj medicini.

Top 10 načina upotrebe bundeve

1. Najjednostavniji način njene upotrebe je da je ispečemo. Možemo je začiniti, ali i ne moramo. Od izbora začina zavisi da li će biti slatko ili slano jelo. Odlično se slaže uz bijeli luk, biber, ljutu papriku, timijan, ali i šećer, med, vaniliju, cimet. Može biti gotovo, samostalno jelo kada se ispeče, ali i osnova za razna druga jela i poslastice.

2. Pita od bundeve je cijenjena na području Balkana, bilo da se radi o slatkoj ili slanoj verziji.

3. Kolači su još jedan način na koji možemo iskoristiti ove jesenje plodove. Različite sorte bundeve imaju različite okuse. Tako buternut ima kremast, a hokaido orašast okus. Domaća bundeva je idealna kao podloga za pripremanje raznih kolača, jer se okus može nadograđivati začinima.

4. Od njih možemo pripremati razna variva, a posebno su cijenjene juhe koje djeluju okrepljujuće.

Pečena se jede samostalno ili se koristi u jelima (Foto: Depositphotos_qwartm)

5. Isječena i skuhana uz dodatak malo šećera, cimeta i(li) drugih začina daje jedinstvenu poslasticu koja se lako i brzo priprema.

6. Iscijeđen sok, pečena ili kuhana pomaže kod problema sa psorijazom.

7. Njene sjemenke su efikasne u prevenciji problema sa prostatom i kod problema sa crijevnim parazitima.

Tri načina kako ispeći sjemenke bundeve - posebno zdrave za muškarce

8. Od nje se priprema i veoma ukusan kruh.

9. Osnova je za pripremu slanih i slatkih namaza.

10. Odlična je za pripremu slane i slatke zimnice: sokova, želea, marmelada. Možemo je kiseliti samu ili u kombinaciji sa raznim povrćem, ali i voćem.

Kako se kuha marmelada od hokaido i butternut tikve?

A kako vi koristite bundevu? Koja vrsta vam je najdraža Pišite nam u komentaru ispod teksta. 


Tagovi

Zimnica od bundeve Pečena bundeva TOP 10 Upotreba bundeve Juha od bundeve Pita od bundeve Marmelada od bundeve


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Primjer kako ne treba! Uskoro na AK čitajte kako treba držati stariju telad...
Foto: Miljan Erbez