Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 15.09.2017. 07:00

Slatka zimnica od povrća

Paradajz, paprika, dinja, tikve i mrkva su samo neke od povrtnica koje možete iskoristiti za pripremanje slatke zimnice.

Foto: Bigstockphoto/ChamilleWhite
  • 1.974
  • 119
  • 0

Navikli smo da od povrća pripremamo kiselu ili fermentisanu zimnicu, ali od povrća se mogu pripremati džemovi, marmelade, pekmezi, sokovi, kompoti, želei i razna slatka. Može da se koristi samo jedna vrsta povrća, kombinacije povrće - povrće ili povrće - voće.

Od povrtnih vrsta za pripremu slatke zimnice se koriste: paradajz (zeleni i zreli), cikla, bijela masirača, razne tikve, mrkva, pastrnak, rabarbara, dinja, lubenica, paprika, čili paprika.

Slatki okusi povrća

Ukoliko želite da probate nove okuse koji će vas oduševiti onda je vaš izbor slatka zimnica od povrća. Ovako pripremljeno povrće je veoma popularno na svim kontinentima, ali kod nas je stavljeno u zapećak što je šteta. Kada je jednom probate, slatka zimnica će vas oduševiti svojim okusom. Osim od jedne vrste ili raznih kombinacija povrća i voća za pripremu zimnice se koriste i razni začini poput: cimeta, đumbira, muškatnog oraščića, karanfilića, kokosovog brašna.

Paradajz je povrtna vrsta koju koristimo za pripremu salata, kao dodatak jela, za pripremu sosova, kisele zimnice, ali od njega možemo pripremati i slatku zimnicu. Od zrelog ili zelenog paradajza pripremaju se veoma ukusni džemovi, marmelade, pekmezi i razna slatka. Izuzenti proizvodi se dobijaju kada se paradajz pomiješa sa nekim voćnim vrstama (jabuka, kruška, citrusi) ili sa začinima (cimet).

Tikvice, tikve, masirače su povrtne vrste koje su odlična podloga za slatku zimnicu. Često se koriste u kombinacijama sa raznim vrstama voća. Naročito su popularne marmelade i sokovi od tikvi.

Mrkva i pastrnak su podesni za pripremu slatke zimnice zbog svoje slatkoće. Mrkva se više koristi zbog nježnije strukture. Od mrkve se pripremaju izuzetno ukusni i zdravi sokovi, marmelade i džemovi. Kombinuje se sa cimetom, đumbirom, smokvom, jabukom, kruškom, citrusima.

Dinja i lubenica su vrste koje su odlične za pripremu slatke zimnice. Od lubenice se mogu pripremati sokovi, džemovi i marmelade. Dinja je čvršće strukture i od nje se još mogu pripremati kompoti, slatke salate. Možemo je kombinovati sa jabukom, citrusima, šipkom, dunjom, ribizlom, malinom, kupinom.

Od rabarbare se od davnina priprema marmelada. Najpopularnija je marmelada od rabarbare koja se priprema od lisnih drški, a veoma su popularne marmelade koje se pripremaju u kombinacijama rabarbara - jagoda i rabarbara - banana.

Slatka zimnica se može pripremati od paprike, a za ljubitelje ljutog tu je zimnica pripremljenja od čili paprika. Veoma često se koristi za pripremu slatke zimnice u kombinaciji sa zelenim paradajzom i citrusima.

Za one radoznale tu je slatka zimnica od crvenog i bijelog luka, sok od šparoga, džem od paradajza i čili paprika.

Kako pripremiti slatku zimnicu od povrća

Kod pripreme slatke zimnice od povrća vrijede isti zahtjevi kao i kod zimnice od voća:

  • zdravi i čvrsti plodovi,
  • čist prostor gdje se priprema zimnica,
  • pravilan odnos sirovine i šećera,
  • sterilisana ambalaža.

Za pripremu slatke zimnice od povrća potrebno je nešto veća količina plodova povrća, jer je za neke vrste veći udio otpada (dinja, lubenice, paprike).

Odnos udjela plodova povrća i šećera se kreće od 1: 0,3 do 1: 0,8. Taj odnos zavisi od čvrstine i slatkoće plodova, ostalih dodataka. Proizvodi od zrelog paradajza, lubenice, dinje, tikvi, rabarbare zahtjevaju manje šećera u svojoj pripremi zbog slatkoće samih plodova povrća.

U zavisnosti od odnosa povrće - šećer, usitnjenosti namirnica i od dužine ukuhavanja možemo od iste vrste dobiti marmelade, džemove ili pekmeze.

Plodove je prije pripreme potrebno dobro oprati i očistiti, a po potrebi usitniti. Najčešće se plodovi povrća prije priprem slatke zimnice skuvaju i propasiraju. Na taj način dobivamo osnovu u koju se dodaju šećer i drugi dodaci.

Kod pripreme sokova plodovi se cijede u sokovnicima ili se skuvaju. Povrću se mogu dodati začini koji poboljšavaju okus soka. Od koncetrisanih sokova se mogu pripremiti razni želei.

Foto: Bigstockphoto/ChamilleWhite


Tagovi

Slatka zimnica Povrće Zimnica Marmelada Džem Pekmez Sok Slatko


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]