Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 18.10.2022. 07:30

Kako se kuha marmelada od hokaido i butternut tikve?

Dio tikve možemo zamijeniti jabukom ili kruškom, a limun sa narandžom. Da li volite rum, čokoladu ili vaniliju? Evo savjeta i trikova za marmeladu od tikve

Foto: Ranka Vojnović
  • 142
  • 73
  • 0

Jednostavnost pripreme marmelade od hokaido ili butternut tikve, mogućnost miješanja s drugim namirnicama i stvaranje nevjerovatnih okusa doprinijela je sve većoj zastupljenosti ove slatke zimnice.

Ako želite nešto kremastiji i jači okus pravi izbor je hokaido, dok će butternut dati nešto lakši okus. Za obje tikve je važno da odaberemo zdrave plodove. U postupku pripreme najteža stavka je njihovo čišćenje i kuhanje. Marmelade mogu da se pripreme samo od skuhane tikve, ali joj se mogu dodati druge vrste voća, začini i pića. Tikve se odlično slažu s jabukama, kruškama, narandžom, vanilijom, cimetom, rumom ili čokoladom.

Recept za marmeladu

Na količinu od 1 kg tikve biće vam potrebna dva limuna, korica i sok, i između 350 i 750 g šećera. U ovom slučaju šećer je konzervans i veće količine znače dugotrajnost marmelade. Ako se odlučite za manje šećera, marmelada u frižideru može da se čuva do mjesec dana, dok maksimalna količina obezbjeđuje trajnost u ostavi i preko godinu dana.

Ako volite eksperimentisati, koricu i sok od limuna zamijenite sa narandžom, a dio tikve možete zamijeniti jabukom ili kruškom.

Korica limuna daje specifičan okus 

Igrajte se okusima

Prvi korak pripreme je se plodovi operu, ogule i isiječe meso na komade. Zatim se stavi u lonac ili šerpu, nalije vodom da ogrezne i kuha dok ne postanu mekani. Drugi način je da ih kuhamo na pari. 

Skuhanu tikvu ocijedimo od vode i pasiramo. Ako volite da ostanu komadići, dovoljno će biti da koristite gnječilicu za krompir kada su u pitanju manje količine.

Nije potrebno dugotrajno kuhanje poslije dodavanja limunovog soka i šećera

Koristite šerpu ili posudu koja ne zagorijeva, a pasiranu masu cijelo vrijeme lagano miješajte. Dodajte i naribanu koricu limuna te kuhajte sljedećih 5 minuta. Nakon toga ulijte sok od limuna i šećer te nastavite miješati. Sadržaj u šerpi će postati tečniji i potrebno ga je ukuhati.

Nije potrebno dugotrajno kuhanje kao što je to slučaj s pekmezom od šljiva ili da na dnu posude ostane trag kada povučemo kašikom. Marmelada je gotova kada postane gušća i dobije nešto tamniju boju, ne bude svijetla kao prije dodavanja šećera. Ona će se sama od sebe zgusnuti kada se ohladi.

Marmelada će se dodatno zgusnuti

Na kraju u gotovu marmeladu dodajte rum ili cimet, vaniliju ili čak čokoladu. Dok je još vrelo, sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite poklopcem i okrenite naopačke. Prekrijte dekicom i ostavite do sljedećeg dana se ohladi. Tek tada teglice spremite u ostavu.


Fotoprilog


Tagovi

Slatka zimnica Hokaido tikva Butternut tikva Marmelada Marmelada od tikve Duljina kuhanja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.