Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muhe
  • 23.08.2020. 07:30

Riješite se muha na prirodan i jednostavan način

Rješavanje muha je jako bitno, a iako su vam najčešće pri ruci hemijski suzbijači, prirodni načini su takođe učinkoviti, a istovremeno nisu štetni za vas, djecu i kućne ljubimce. 

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.153
  • 31
  • 0

Iako ne bodu i ne sisaju krv tako često kao komarci, muhe takođe znaju biti jako iritante, ali i vrlo opasne jer mogu prenijeti niz zaraznih bolesti. Često su u dodiru s izmetom, otpacima i prljavštinom te kada slete na namještaj u kući ili još gore na hranu, trljanjem nožica mogu ispustiti razne štetne materije i mikroorganizme. 

Rješavanje muha stoga je jako bitno, a iako su vam najčešće pri ruci hemijski suzbijači, prirodni načini takođe su učinkoviti, a istovremeno nisu štetni za vas, djecu i kućne ljubimce. 

Donosimo vam par prirodnih savjeta u borbi protiv muha.

Sirće i deterdžent za suđe

Mješavina sirćeta i deterdženta za suđe jedna je od prirodnih alternativa. U visoku čašu pomiješajte oko jedan centimetar jabukovog sirćeta i nekoliko (3-4) kapi  deterdženta. Čašu prekrijte plastičnom folijom, zavežite kako ne bi odletjela te izbušite rupe tako da muha može proći kroz njih.

Iako ih sirće privlači, kao i mnoge druge insekte i sigurno će zbog njega ući u čašu, deterdžent će joj onemogućiti letenje. 

Čili paprika i voda

Healthline, preporučuje i čili papriku. Nasjeckajte je na sitno, pomiješajte sa vodom te poprskajte po kući, najviše blizu ulaznih vrata i prozora kako bi ih odvratili od ulaska. Budite oprezni kod sjeckanja papričica jer je alkaloid kapsaicin koji sadrži, vrlo jak i može izazvati nadražaj disajnih puteva. Takođe, pazite da ovim sredstvom ne pošpricate nekog od ukućana ili kućnih ljubimaca po očima. 

Eterično ulje mente i limunske trave

Nana ima jak miris koji će muhama smetati, a posebno ako je iz eteričnog ulja. Pomiješajte šoljicu vode sa 25 kapi eteričnog ulja mente i stavite u bočicu sa raspršivačem. Kada god se sjetite pošpricajte po prostoriji. Osim što je menta odlična za respiratorne puteve i svježinu prostora, otjerati će muhe koje ne vole njen miris.

Posadite biljke koje će otjerati komarce iz vrta i s balkona

Sličan učinak ima i limunska trava. U raspršivač stavite četiri kašike tople vodem i ukapajte 10 do 12 kapi esencijalnog ulja ove biljke te dobro protresite prije korištenja. Sredstvo poprskajte po vratima, prozorima i ostalim dijelovima kuće.

Svjetlucajući objekti

Najpoznatija domaćica svijeta, Amerikanka Martha Stewart, koja je od savjeta napravila pravi biznis, predlaže da u praznu sijalicu stavite vodu te ovu posudu objesite na plafon ili vrata. Prisjetimo se, slično je i naša autorica Ranka Vojnović savjetovala - svjetlucajuće i reflektirajuće objekte koje muhe jako ne vole.

Kako otjerati muhe iz kuće i štale prirodnim sredstvima?

"Kao efikasna zaštita od muha pokazalo se kada se u najlonsku vrećicu stave dva do tri novčića i uspe voda. Ovako pripremljene vrećice se stavljaju da vise kod ulaza u prostor ili razmještene po dvorištu. Muhe neće ulaziti ako ispred vrata i prozora one vise“, predložila je Ranka.

Razno eterično i začinsko bilje

U borbi protiv ovih štetočina koriste se i razne eterične i začinske biljke. Bosiljak, lavanda, menta, mirođija pa čak i cherry paradajz te brojne druge ih odbijaju pa ih zasadite oko kuće, na balkon ili terasu.

Posljednji savjet, možda čak i najbitniji je da kuhinjske elemente kao i stolove gdje se nalazi hrana uvijek držite čistima. S njih sklonite svu hranu na koju bi muhe mogle doći. Njih prirodno privlači svježe voće tako da ga nikako ne ostavljajte na stolu, a da ga pri tome ne pokrijete ili stavite u neku posudu sa poklopcem. Takođe jako vole otpad pa se pobrinite da je kanta za smeće uvijek dobro zatvorena te redovno ispražnjena. 

Svakako ako imate farmu i primjetite da i vašim životinjama muhe jako smetaju, sve navedene savjete možete primjeniti i tamo. 

Kako napraviti reflektirajuću zamku možete pogledati u videu: 


Tagovi

Muhe Štetočine Suzbijanje Prirodni način Čili paprika Limunska trava Menta


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.