Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u novembru
  • 08.11.2019. 15:00

Povrtarski radovi u novembru - sijanje, sadnja, čišćenje i priprema vrta za zimu

U slučaju da ste od onih koji vrt drže "pod špagom", idealno je vrijeme za uklanjanje ostataka prošlosezonskog povrća, plijevljenje korova i aršovljenje kako bi zemlja preko zime izmrzla. No, vodite li se prirodnim principima, ostatke povćra i korov ostavite na zemlji.

Foto: Depositphotos/Viktor108
  • 947
  • 56
  • 0

Povrtari u mjesecu novembru još uvijek ne miruju. Posebno ako su temperature iznadprosječne kao ove godine. Novembar nam daje prilike da u njemu obavimo još neke radove koje nismo uspjeli u oktobru, kao što je sadnja crvenog ili bijelog luka, priprema zemljišta za zimu, a orezivanja voćaka tek slijedi. 

U slučaju da ste od onih koji vrt drže "pod špagom", idealno je vrijeme za uklanjanje ostataka prošlosezonskog povrća, plijevljenje korova i aršovljenje kako bi zemlja preko zime izmrzla. No, vodite li se prirodnim principima, ostatke povrća i korov ostavite na zemlji. Oni će dobro poslužiti sitnim insektima, glistama i mikroorganizmima koji će u njima naći zaklon i hranu i obogatiti vaš vrt organskim tvarima. Također, sjemenke bilja će poslužiti kao hrana pticama koje su vrlo korisne pomoćnice u vrtlarstvu. U proljeće ćete ga maknuti ili će vam poslužiti za malčiranje. Ako ništa drugo, uvijek će naći svoje mjesto u komposteru. Pticama u vrtu napravite hranilice i bit ćete im zahvalni čitave godine. 

Korisne ptice su gladne tokom zime - nahranite ih energetskom bombom!

Kao pripremu za zimu, odnosno proljeće, zemlju kompletno možete malčirati

Ovoga mjeseca još uvijek možete posaditi crveni i bijeli luk koji će za berbu stići u proljeće. Ako niste stigli ranije, možete posijati i mrkvu i peršin, razne salate, špinat, blitvu, kopar, ali i grašak. No, morate biti spremni da će grašak zbog viših temperatura i dovoljno vlage izniknuti prije reda, a ukoliko bude suhomrazice, morat ćete ga na proljeće podsijavati. 

Što i kako sijati i saditi u jesen?

Prije sijanja i sadnje, zemlju obogatite organskim đubrivom kao što je glistinac, humus ili peletirano đubrivo. 

Povadite mrkvu, peršin, pastrnjak, cveklu i ostalo korjenasto povrće jer će nakon što zemlja zamrzne, to biti jako teško, a cvekla će, osim toga i smrznuti. Peršin i pastrnjak su, s druge strane, slađi nakon prvog mraza. Crnu rotkvu ne morate vaditi jer njoj minusi ne smetaju. 

Ukoliko je u vrtu ostalo još bundeva, pustite ih da ih "ofuri" prvi mraz. Zelene pardajze i nedozrele paprike možete iskoristiti za kiselenje. 

Biljke koje ste ranije posijali i posadili i koje ćete brati zimi, kao što su blitva, raštika, praziluk, mrkva, rikola i sl., zagrinte zemljom kako bi im korijen zaštitili od vjetra i mraza. 

U slučaju da ćete zemlju očistiti od ostataka bilja i aršoviti, prije obrade ju pođubrite stajnjakom

Ako je vaš vrt okružen stablima, lišće opalo na zemlju neće smetati, dapače. No, maknite ga sa zasijanih gredica jer bi, ako se ne razgradi, moglo usporiti rast u rano proljeće. Lišće oraha, hrasta i platane uklonite sa gredica zbog njihvog štetnog djelovanja. 

Otrovnost korijena i lista oraha - što uzgajati u njegovoj blizini

Osim radova na zemlji, ne zaboravite i popratne aktivnosti. Spremite kolce koje ste koristili kao potpornje za paradajz i grah jer će navući vlagu. Iz bašče makinte sve plastične posude, posebno ako su pune vode jer bi mogle popucati zbog smrzavanja. Dezinficirajte alat. 

Ako ćete već sada orezati grmove začinskog bilja kao što su žalfija, melisa, menta i drugog, višegodišnjeg bilja, zastrite ga suhim lišćem ili slamom kako ne bi izmrzli. 


Tagovi

Radovi u novembru Vrt Bašta Novembar Sijanje Sadnja Čišćenje Korov Obrada tla


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.