Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranilice za ptice
  • 08.01.2019. 08:00

Korisne ptice su gladne tokom zime - nahranite ih energetskom bombom!

Zimi je bašta prekrivena snijegom, a korisne ptice ostaju bez hrane. Napravite hranilice i uživajte u posmatranju ptica koje će vam se odužiti tako što će vašu baštu čistiti od štetočina.

Foto: Pixabay/Hans
  • 2.024
  • 188
  • 0

Zima je period godine kada u vrtu nema mnogo posla, posebno kada snijeg prekrije prirodu. Međutim, u ovom periodu mnogi stanovnici bašte koji su nam pomoćnici u borbi protiv štetočina ostaju bez hrane i treba im pomoći kako bi ih zadržali do sljedeće sezone. Ptice su naši saveznici, jer pojedu preko 10.000 štetočina tokom godine.

Obezbjedite hranu za ptice

Izvori hrane za ptice se tokom zime smanjuju, posebno nema sočnih gusjenica. U potrazi za hranom korisne ptice mogu napustiti vašu baštu, ali nam niko ne garantuje da će se na proljeće vratiti. Što je manje ptica to je više štetnih insekata i puževa.

Hranu za ptice možemo obezbjediti na više načina, a posebno je to važno za male vrste poput sjenica.

Tokom zime, zajedno sa djecom, možemo izraditi i postaviti hranilice za ptice koje ćemo povremeno dopunjavati raznim zrnevljem. Uključite maštu i od različitih materijala napravite hranilice: od kartona, plastičnih boca, starih tanjira, šoljica, od ambalaže prehrambenih proizvoda, kore citrusa. Iskoristite sve što vam je na dohvat ruke.

Pticama je potrebna masnoća tokom zime

Tokom zime veoma važno da se u njihovu ishranu uključe masnoće. Kao izvor masnoća možemo iskoristiti goveđi loj, neslano salo, svinjsku mast ili maslac. Već ćemo mnogo učiniti ako komad loja ili sala pričvrstimo za grane u krošnji drveta.

Od svinjske masti ili maslaca i zrnevlja možemo napraviti energetsku super hranu. Dovoljno je masnoću izmješati sa zrnevljem i dobićemo loptice koje možemo objesti u mrežastim vrećicama.

Druga varijanta je da se salo, loj ili maslac rastope, a u rastopljenu masnoću dodamo zrnevlje. Sadržaj prespemo u kalupe ili plastične čašice, zabodemo slamčicu koju izvadimo kada se smejsa stvrdne.

Od zrnevlja možemo koristiti proso, pšenicu, suncokret ili možemo kupiti gotovu smjesu zrnevlja i sjemenki za ptice. U masnoću možemo dodati grožđice, bademe.

Treća varijanta je da iskoristimo šišarke koje su se otvorile. Četkicom nanesemo što više rastopljene masnoće, a zatim takvu šišarku izmješamo sa zrnevljem. Postupak je kao kada kolače posipamo orasima ili kokosom.

Zrnevlje za ptice sa želatinom

Djeca će rado pomoći u izradi ovakvih hranilica, a potrebno vam je: kalupi za kolače ili obične plastične čašice (može i od jogurta), papir za pečenje, plastične slamke ili grančice, vrpce ili vuna, brašno, voda, želatin, med ili sladak sirup, zrnevlje za ptice.

U posudi dobro izmješajte ¾ šolje brašna, 4 šolje zrnevlja za ptice, 3 kašike slatkog sirupa, pola šolje vode. Dobijenu smjesu premjestite u kalupe koje ste premazali masnoćom da bi kasnije sadržaj lakše ispao. U sadržaj zabodite slamke kako bi se formirala rupica kroz koju ćete provući nit vune i formirate petlju za kačenje na grane.

Smjesa treba da ostane u kalupima dok se ne stegne, oko 3 sata.

 


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.