Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 03.11.2018. 11:00

Šta se od poljoprivrednih radova obavlja u novembru?

Bašta, voćnjak i vinograd mjesta su u kojima ima posla i tokom novembra.

Foto: Pixabay / Skitterphoto
  • 677
  • 31
  • 0

Novembar je promenjiv mjesec, jer se u njemu smjenjuju sunce, kiša, vjetar, mraz, a i snijeg. Zato je u ovom mjesecu krajnje vreme da povrćarske i voćarske plodove sakupite, kako se ne bi smrzli.

Bašta

U baštama još ima zelene salate, kelja, poriluka, brokule, kupusa, karfiola, zimske rotkve, rotkvica, špinata, blitve i hrena, pa ukoliko ih ne želite vaditi, možete prekriti folijom koju ste stavili na gredice. Povrće koje bi trebalo obavezno da izvadite zbog snijega i mraza su mrkva, pastrnjak, cikla, peršin.

Ovog mjeseca obavezno pođubriti baštu stajskim đubrivom, nakon toga ga duboko prekopajte ili preorite. U tako obrađeno zemljište sije mrkva, grašak, peršin, luk, salata.

Voćnjak

Ukoliko nema mraza, sredinom mjeseca idealno je vrijeme za sadnju voćki, listopadnog drveća i žbunastog bilja.  Vrijeme je i za uređenje voćnjaka, valjalo bi pograbljati lišće, trebalo bi pokupiti otpale voćke, posebno one zaražene monilijom. Ukoliko je voće zdravo možete ispeći rakiju.  

Kako ispeći kvalitetnu rakiju od šljiva

Novembar je idealan mjesec za rezidbu starijih voćaka kako biste ih pomladili.

Ukoliko se bavite organskom proizvodnjom, sakupite organski materijal, kako biste ga iskoristili za pravljenje komposta. Ovim činite duplo korisnu stvar - dobijate plodno zemljište, koje će ujedno izgledati i uredno.

Organska bašta

Ako ste odlučili da podignete organsku baštu, u prvoj polovini mjeseca trebalo bi plitko preorati zemljište. Ako je bašta već sređena i preorana, valjalo bi da napraviti leje i posuti ih kompostom, a preko njega obavezno stavite deblji sloj lišća, sijena ili slame. Ukoliko imate bure ili česmu u bašti ili voćnjaku, ne zaboravite da ispraznite bure za vodu, a ukoliko postoji česma, zamotajte je i ostavite da prezimi kako se voda u ne bi smrzla.

Vinograd

Ako imate vinograd, trebalo bi da krenete sa zimskim dubokim oranjem,a nakon toga obavezno da pođubrite mineralnim ili organskim đubrivom.

Gnojidba vinove loze u jesen

Ukrasno bilje

Ako volite cvijeće, idealno je vrijeme za zaštitu lukovica, koje su na otvorenom. Vrijeme je i za okopavanje ruža i ukrasnog grmlja.


Tagovi

Bašta Voćnjak Organska bašta Vinograd Ukrasno bilje Radovi u novembru Đubrenje Okopavanje Oranje


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.